How To Communicate With Your Classmates?

Assalamualaikum...





Pernah tak nampak atau terjumpa dengan orang yang baik tapi kita rasa tak selesa dengan mereka?

Or..

Pernah tak rasa, kita tak buat salah tapi orang tak nampak macam selesa dengan kita?

Bila masuk kolej ni, saya jumpa ramai orang. Dan dulu pun, saya jumpa ramai orang. Saya berfikir dan tiba-tiba idea ni muncul.

Saya rasa, saya patut tulis pasal ni. :)





Macam mana nak berkomunikasi dengan orang ramai?

Saya tak adalah bagus sangat tapi saya tulis ni pun berdasarkan ciri-ciri yang dimiliki oleh kawan-kawan saya yang saya rasa sangat selesa.

Setiap orang, berbeza.
Umur dan tahap pendidikan, membezakan kebanyakan kita sebenarnya.

Jadi, kalau nak berkomunikasi, kena pilih orang dan pilih cara jugak sebab tak semua orang sesuai dengan cara kita.





Macam mana nak berkomunikasi dengan CLASSMATES. Kita kena sedar, semua orang berbeza-beza cara dan gaya. So, kat sini, saya tulis some of the tips yang mungkin boleh membantu sesiapa yang sedang membaca ni dalam berkomunikasi.

So, yeah..
Here it is..


  • Jangan risaukan orang dengan menyuarakan kerisauan kita. I mean, kalau dengan kawan yang rapat tu bolehlah. Tapi, kalau dengan classmates yang masih belum rapat atau memang takkan rapat, tayah lah cerita pasal sesuatu yang buat kita rasa susah hati. Takut, mesej tu tak sampai. And classmates kita akan rasa bosan dengan kita.




  • Senyum sebanyak yang boleh. Sebab, kalau kita tak senyum, susah untuk orang approach kita sebab diorang tak tahu mood kita. Sometimes, I hate it when some people, mood diorang baik je tapi muka garang, macam orang kematian kucing. Ekspresi muka kena ekspreskan perasaan kita. Just senyum and talk nicely. Kalau rasa macam tak nak cakap about a particular thing, cakap je baik-baik, "Can we talk about this, later?" or "I need few minutes, can I?" Senyum, penting tu.




  • Jangan tanya soalan tentang kehidupan peribadi classmates kita kalau tak cukup rapat lagi dengan diorang. Tiba-tiba nak tanya pasal sejarah cinta, pasal ex-boyfriend dia, pasal ex-bestfriend dia, benda tu semua actually, tak appropriate. Saya bukanlah jahat, tapi, saya memang rasa orang-orang yang tiba-tiba tanya pasal benda-benda macam ni sebenarnya BUSY BODY. Jangan tanya soalan-soalan peribadi dekat classmates, ok? It is annoying, sometimes.


  • Jangan tanya banyak sangat soalan. Kalau kita tak rapat sangat dengan orang tu, jangan tanya banyak sangat soalan dekat dia. Tanya sikit-sikit, basic things dulu. Then, dah lama, baru boleh cakap tentang benda-benda lain yang lebih peribadi. Saya, seriously, akan rasa takut sikit dengan orang yang baru je kenal tapi dah start tanya banyak sangat soalan. Keep it easy, OK?


  • Jangan nak bercerita tentang kehidupan peribadi kita dekat classmates unless dia tu macam besties kita or buddyz (takkan terpisah) kita dalam kelas. Bila orang tak bercerita tentang kehidupan peribadi diorang, itu bermakna diorang tak nak tahu kehidupan peribadi kita jugak. OK, get it?


  • Jangan bercerita benda yang melibatkan emosi. Bila kita disuruh bercerita tentang sesuatu randomly, pick a topic yang simple dan tak terlalu emosional. Instead of bercerita tentang sesuatu yang menyakitkan hati kita, yang buat kita rasa macam nak menangis, lebih baik cerita pasal benda yang menggembirakan kita. At least, kita boleh menggembirakan atau menghiburkan hati orang yang mendengar tu.


  • Communicate with the right way with the right person. Ada classmates kita yang tak boleh bergurau kasar. Ada classmates kita yang kita boleh hina dan kutuk tapi tak terasa dekat hati. Ada orang yang kalau nak bercakap dengan dia, kita kena guna intonasi yang lembut. Ada pulak yang kalau kita cakap kasar pun dia tak peduli. Ada yang terima kutukan sebagai gurauan dan ada yang terima kutukan sebagai kritikan. Find the right people, people!





Macam saya, saya ada dua jenis kawan di INTEC ni. Satu, yang saya boleh berkasar habis-habisan. Dua, yang saya kena berlembut seboleh-bolehnya.

Yang gang kasar ni, saya boleh tegur dengan "Hey, what's up, guys...." or "Heyya, ladies..." Gang ni, kalau disarkastik macam mana sekalipun, diorang takkan terasa.

Contoh conversation yang biasa dengan these people :

"Don't come back to the house, weyh. It feels more comfortable without you around."

"Are you insulting me?"

"I don't want to say this, but yeah.. you deserves it."

Things like these, memang selalu la saya bualkan dengan kawan-kawan saya yang jenis tak kisah.

Tapi, dengan yang lembut, yang sopan santun, saya tak cakap macam ni.

Adapt..

It is just something like,

"Anti...petang ni free tak? Teman ana bukak puasa, jom!"

"OK.. "

"Terima kasih...."

With a very sweet, nice voice.

That's me.






Bukan hipokrit ni..
Tapi ni adalah cara terbaik untuk kita adapt dengan keadaan sekeliling. Tak bolehlah nak assume semua orang boleh terima cara kita. Adjust sikit some of our communication styles and things.. Adjust bukan suruh 360 change in total. No..

:)

Saya harap sangat benda ni membantu, in shaa Allah..

Kalau orang selesa dengan kita, kita pun selesa dengan orang, dakwah pun, in shaa Allah, senang nak jalan. :)

Adapt, OK?


May Allah ease you guys.  

Posted in . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.