Pesan Atok



Tengok Pesan Atok : Wanita Pakai Minyak Wangi

Ustaz sedang bercerita tentang hukum wanita pakai minyak wangi. Secara tak langsung, Ustaz menyebut tentang institusi rumahtangga pada anak-anak kecil di dalam studio.

Ada yang mempertikaikan :



Ceritalah benda lain dekat budak-budak ni. Bukan masanya lagi untuk cerita bab pakai minyak wangi depan suami. Ada ke tana budak-budak tu nak kahwin ke tak?



Well.. Semua orang pun berbeza. Jadi, OK.. Up to you..

Tapi, apa salahnya?

Lagi baik kan kalau ajar semua tu pada usia kecil  ni?

At least, benda-benda kecil ni dah settle masa kecil. Bila dah besar, perbincangan perkara-perkara yang lebih besar boleh dibuat.

Kadang-kadang, saya terjumpa, mak cik - mak cik, pak cik - pak cik yang masih membincangkan hukum hal-hal begini padahal anak dah ramai. Kalau parents masih keliru, anak-anak macam mana pulak?

Bukannya tak boleh, malahan, ianya perkara baik. Baguslah andai terdetik di hati untuk belajar agama cuma, untuk generasi hadapan, prestasi generasi kini, harus ditambahbaik.

Kalau umur 40 masih tergagap-gagap bab hukum Fiqh, untuk generasi depan, kita pastikan, umur 14 sahaja, mereka dah hebat dalam hukum Fiqh.

Bukannya saya maksudkan, kita jadikan mereka ini Imam Syafiee atau Imam Ahmad. #kalaunakpunboleh

At least, yang basic, mereka dah faham dan kuasai kesemuanya.

Ehee..

So, yeah..

It is the time to make few changes, right?

Posted in , . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.