Being PERFECT PREFECT is...

totally a problem when you doesn't how to handle it. Obviously, Al-Quran and As-Sunnah is the main reference for us in handling things like this. Trust me!

Being humble is one of the valuable lesson in Al-Quran and As-Sunnah. So, that is how to handle your condition of being one of them, the PERFECT PREFECTs.



Semalam, Adik lewat pergi sekolah. Jadi, Baba terus drive masuk perkarangan sekolah, yang mana sebenarnya adalah tidak dibenarkan. Biasanya, parents boleh hantar takat pintu pagar je. Tapi, Baba, since Adik dah lambat and thingy, dia terus ja drive masuk perkarangan sekolah. Yang bestnya, guard yang selama ni dok menghalang, tak menghalang pulak kali ni.

Huh.. #nervous

Baba actually was driving his new Mercedes. I guess, that is the real concrete reason why the guards choose not to stop him. Because he was driving a Mercedes while everybody else, not.

#huh Mercedes ja pun. If it is a Ferrari, lain cerita jugak la.



Dan Adik pun turut la dari kereta tu sebaik sahaja masuk ke perkarangan sekolah. Baba terus buat U-Turn untuk keluar dari situ.

Then, ada sorang budak ni, budak Tingkatan 5, dia cakap macam ni,

Hek ala, nak tunjuk Mercedes E dua ribu dia la tu. Dia ingat aku takut kot. Aku tak goy (singakatan untuk goyang) la dengan semua tu.

Dia cakap directly, intentionally nak bagi Adik dengar. Mujur Adik tu sorang perempuan, kalau Adik saya tu laki, habis dah dikerjakan budak Tingkatan 5 tu. Adik saya menyirap darah la waktu dengar tu.

Dalam hati,

Kalau dah buta tu buta la jugak.


Ok. Attention here!

Memang budak tu cakap E dua ribu. While actually, Baba was driving an E200 Mercedes.

#ehek #takpadan

Mulalah Adik saya nak membebel sepanjang-panjang masa kat dalam kereta masa on the way balik ke rumah.

Kesian betul, dua ribu dengan dua ratus pun tak tau.

Kakak, Adik tak mau jadi jahat. Tapi ni melampau.

Memang patut dikutuk-kutuk ja budak tu. Dia ingat dia sapa.

And so on..



Saya mula berfikir-fikir, and I can conclude it as a normal thing that happened in school.

Saya pun pernah berada dekat tempat budak yang sengaja menyakitkan hati Adik tu.

Adik adalah Penolong Ketua Pengawas Menengah Rendah. The third in her batch academic ranking. Absolutely fair and gorgeous. Looks almost like she is coming from Saudi Arabia. Being loved by all the teachers.

Frankly speaking, she is a dream student with a dream life.

Padahal, diorang semua bukan tau pun la derita payah dia nak jadi apa yang dia jadi harini. Masa silam, ingat senang nak buang? Ego dan amarah yang dididik dengan penuh sabar tu ingat tak pernah meledak? Crying and shouting to make herself relief. Trying not to be a gangster is kinda a temptation to her.

Malas belajar yang memang dah jadi rutin seharian tu, ingat senang ke nak ditewaskan? Belajar sampai dua tiga pagi, to score in exams, memang dah jadi rutin dah sekarang ni.

I can say it that she is struggling for her life now and beyond.



So, yeah. It is normal.

Saya pernah berada di tempat budak yang menyakitkan hati Adik tu.

Kalau ada budak tu, dia pengawas, cantik, pandai, kaya, cikgu sayang, trust me, she is my truly beloved enemy.

Why?

I think it was me, being silly back in my old times. #ehee

Or else, I was actually hate those who are absolutely PERFECT PREFECT.



PERFECT PREFECT ni usually, selalu menunjuk sikit la. Yala. Diorang kan pandai, gorgeous, hot stuff gitu kat sekolah, so diorang mana la nak kawan dengan budak biasa-biasa macam saya ni. Saya pun kawanlah dengan geng saya, diorang pun kawanlah dengan geng diorang.

Hehe.. But surely, I hate them.

Diorang selalu buat benda yang salah, macam bawak phone, pakai contect lens, simpan kuku panjang dan sebagainya, tapi cikgu aim kitorang ni je. #masalah

Macamlah kami ja yang buat masalah. PERFECT PREFECT tu tak ada pula cikgu nak aim. #heh #nampaktak

Memanglah saya tak puas hati kalau bagi chance dekat PERFECT PREFECT tu. Tu memang zaman saya rebel habis.



Dan sebab tu la saya faham apa yang budak tu cakap pada Adik. Saya faham perasaan tak puas hati tu.

Mentang-mentang bapak kau kaya, kau pengawas pulak, kau bolehlah buat sesuka hati? Kitorang budak biasa ni, asal buat salah je, terus pak guard cari.

Kalau saya, saya pun marah.

But, surely, Baba ada sebab kenapa dia buat macam tu. Dah jam kat luar sekolah tu, nak masuk ikut pintu belakang yang kecik tu, memanglah akan buat Adik lambat. Jadi, terus je la dia masuk ke dalam perkarangan sekolah. Seriously, dia pun tak rasa tu benda besar sebab Baba kan dah besar? #heh



Saya pun, bila dah besar panjang macam ni, saya dapat lihat kehidupan dari arah yang berbeza, so, saya pun rasa itu bukanlah hal yang besar pun. Lantaklah PERFECT PREFECT tu nak buat apa, kau jangan kacau hidup aku sudah. Haa.. Macam tu la senang cerita.

But, sama jugak dengan budak tadi, temptation untuk tak marah sebenarnya sangatlah sukar untuk dilawan. Apatah lagi kalau dia jenis yang cikgu-akan-cari-kalau-buat-masalah.

Sebab tu, di awal post tadi, saya tulis,

Be humble.

Try not to show off apa yang kita ada. Jangan cuba salah guna kuasa. Act macam orang biasa. Kalau lambat tu lambat je la. Terimalah apa jenis denda sekalipun. Apa masalahnya? Lain kali, tak mau jam, datang awal, macam  budak-budak lain.



I used to be a prefect and yes, I managed to not showing off padahal dalam hati, jenuh melawan weyh! Orang ada kuasa, memanglah kadang-kadang terdengar juga dugaan-dugaan untuk belagak tu. But, to think back again,

Apalah yang nak dibanggakan sangat dengan pangkat dan kekayaan dan kepandaian, when all of them are Allah's.

Kan?

Jangan sebab kita naik Mercedes or even Ferrari sekalipun, nak belagak sangat, why?

Kita punya jantung pun bukan milik kita secara mutlak, tau?

Saya bagitau Adik pendapat saya, dan dia pun, "Hm..."

Segalanya yang ada di muka bumi, di langit, malahan seisi keduanya, adalah milik Dia.

No need for us to show off, buang karan je.

:D




Posted in , , . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.