Pengalaman Form 4

Assalamualaikum.. :)



Saya telah diminta untuk bercerita mengenai pengalaman saya di Form 4 dan sedikit nasihat. Saya bukanlah baik sangat nak bagi nasihat jadi, anggap je ni sebagai tips. Hehe.. :)

Sejujurnya, tak banyak yang saya ingat semasa di Form 4. Jadi, saya cuba untuk tulis yang mana saya masih ingat.

Mungkin kerana saya baru mendaftar di sekolah baru semasa bulan Februari, jadi, tak banyak pengalaman yang dapat saya kutip. :)



Saya mula masuk sekolah agak lambat. Dalam bulan Februari macam tu baru masuk sekolah sebab saya baru pindah ke tempat baru iaitu Seremban, jadi, saya tak bersekolah selama sebulan sebab saya tak tahu nak masuk sekolah mana. Waktu tu, Baba baru uruskan permohonan saya masuk ke sekolah dengan PPD. Sebab tu la saya lambat masuk sekolah.. Heee.. :D

Alhamdulillah.. Lepas berserabut dengan urusan sekolah, akhirnya, saya mendapat tawaran masuk ke Sekolah Menengah Sheikh Hj. Md. Said. :)

Jadi, dekat sekolah ni la saya belajar selama dua tahun.



Masa form 4, yang saya ingat, saya selalu stay back dekat sekolah. Sampai pukul 0430-0500 macam tu baru saya balik rumah. Mulanya sebab saya ni lemah subjek Add Maths jadi, saya stay back dekat sekolah untuk belajar Add Maths dengan kawan saya.

Lepas tu, saya masuk kelas tuisyen Maths dan Add Maths masa bulan April sebab saya FAIL dalam ujian penggal pertama untuk both subjects. Tapi, saya tak adalah fed-up atau apa-apa dengan diri saya walaupun itulah kali pertama saya FAIL dalam study saya. Saya jadikan 'baru masuk sekolah' sebagai alasan kepada kegagalan saya.

Sepanjang tahun, saya hanya ambil dua tuisyen sahaja, Maths dan Add Maths. Which is bermaksud, saya tak ambil tusiyen untuk any other critical subjects such as Bio, Physics and Chemistry walaupun saya tahu saya sangat lemah dalam ketiga-tiga subjek tersebut.

Done with the tuition classes. :D



Kalau bab sekolah pula, saya bukanlah yang paling pandai. Sedang-sedang sahaja. Saya lebih senang dengan subjek teras dan saya rasa subjek-subjek kritikal memang sangat susah. Kawan-kawan yang lain pun macam tu juga jadi saya rasa OK.. :)

Dan, saya selalu jugak rasa mengantuk dalam kelas. Terutama sekali Bio dan Chemistry. Teruk kan? Saya dah cakap saya bukannya bagus sangat. :D

Mungkin sebab saya duduk belakang dan saya pulak ada rabun, jadi, saya tak nampak apa yang ada dekat depan. Ini semua kemungkinan adalah faktor-faktor saya tertidur. Or else, saya ni memang jenis sleepy head yang suka bagi alasan sebenarnya. :)

Itu hal study dekat sekolah.



Berkaitan dengan kawan-kawan pula, saya jenis yang tak berapa fleksibel dan tak cukup peramah nak buat kawan. Saya masih keliru dengan kedudukan kelas-kelas batch saya dan saya tak kenal ramai orang dari kelas lain. Saya hanya kenal budak kelas saya sahaja which is, memang berbeza dengan diri saya yang dulu, yang mengenali ramai orang. Hehe..

Dulu, masa saya Form 3 habis abang-abang senior dengan kakak-kakak senior saya kenal. Kalau tanya saya waktu Form 4, siapa Ketua Umum Pelajar (ketua pengawas), jujurnya, saya tak tahu dan tak terasa nak ambil tahu pun. Maaf.. :D

Macam mana pun, saya rapat dengan beberapa orang kawan yang sama-sama baru masuk kelas sekali dengan saya. Dan, saya juga rapat dengan kawan saya yang sudi ajar saya Add Maths. Dah lama-lama sikit, saya berkawanlah dengan kawan-kawan satu organisasi yang juga dari kelas-kelas lain. Alhamdulillah.. :)

Itu hal kawan-kawan. Kesimpulannya, saya tak ramai kawan.



Lagi, apa saya nak cerita eh?

Ok. Mungkin sedikit tentang 'keaktifan' saya di sekolah.

Saya bukanlah sesiapa. Sebelum saya masuk form 4, saya hanyalah budak biasa, beruniform putih macam orang lain juga. Bila dah masuk form 4, hidup saya sedikit sibuk dengan aktiviti-aktiviti lain macam sukan, badan organisasi dan badan pengawas.

Dalam sukan, saya pernah masuk acara kawad kaki je untuk rumah sukan saya. :)

Dalam badan organisasi, saya telah dilantik oleh Kak Hanisah untuk jadi Naib Pengerusi Lajnah Multimedia dan Penerbitan untuk BADAR.

Dalam badan pengawas pula, saya hanyalah pengawas biasa.

Saya bukan nak berlagak dengan jawatan saya. Tak ada benda yang menarik pun tentang jawatan-jawatan ni. Saya bukannya bagus sangat untuk jawatan-jawatan tu. Maybe, Allah nak beri saya sesuatu dengan memilih saya sebagai pemegang jawatan-jawatan kecil tu. Sebab, masa saya form 3 manalah saya berpeluang untuk merasa semua ni. Saya tak cukup bagus di sekolah lama untuk dijadikan seseorang yang berjawatan.. Hehe.. :D

Jadi, masa saya form 4, kesimpulannya, hidup saya agak sibuk dengan jawatan yang saya pegang dalam BADAR. Dan, selama sebulan juga, semasa baru menyandang jawatan tu, saya mengabaikan study sebab baru nak adapt dengan tugasan saya sebagai pemegang jawatan tu.



Inilah sedikit pengalaman saya semasa di form 4. Tak banyak yang saya ingat.

Yang saya ingat ialah, kawan-kawan sekelas yang baik hati dan menganggap saya sebagai keluarga padahal saya ahli baru di sekolah itu. Mereka anggap saya sebagai kawan mereka yang perlu dijaga dan dipedulikan. Sejujurnya, saya sangat sayangkan kawan-kawan sekelas saya waktu tu. Mereka selalu buat saya ketawa dan bahagia bila di sekolah. Alhamdulillah..

Saya tak rasa dipinggirkan selalu walaupun kadang-kadang, ada juga perasaan tu. Tapi, kawan kelas saya memang baik la! Macam-macam ragam yang saya jumpa dan saya sangat sukakan mereka. Dan dari mereka jugalah saya belajar, erti hidup 'bukan cara saya dan kehendak saya sahaja yang perlu dipandang'.



Hehe.. Punyalah panjang lebar saya tulis. Saya harap ini cukup untuk kamu ye, Aqilah.  Kalau ada apa-apa lagi, kamu boleh tanya saya lagi. :)

Tentang nasihat yang kamu minta tu, saya akan tulis di post yang seterusnya, in shaa Allah. Sebab saya tak suka tulis panjang-panjang untuk satu post. :)

Moga ada manfaatnya.. :D

Posted in , . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

2 Responses to Pengalaman Form 4

Anonymous said...

terima kasi untuk nasihatnya kak Mimi :)

insyaAllah akan cuba aplikasi dan ambil yang postif :)

hari selasa minggu oedan saya exam :)

-aqilah

Mimi Jazman said...

Anonymous ...

sama2.. :)

ambil yang baik2 sahaja ya.. :D

semoga berjaya dalam exam awak.. usaha ya.. and leave the rest to ALLAH..ok??

:)

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.