Story of a Handbag

Assalamualaikum...


Dah lama sangat dah tak update blog di sini.. There are a lot of stories to be updated yet i just dont have enough time to make it.. Walaupun sekarang dah pukul 12 lebih and xde de orang nak baca post ni sekarang..tetap juga MJ nak update.. (using the old MJ again..and i have my own reason to do so..)

MJ adalah seseorang yang sangat sukakan beg.. I have a lot of them.. Mostly adalah backpacks and sling bags.. Sebab MJ love jeans and flats so backpacks and sling bags tu memang sesuai.. Handbag tu ade just tak banyak sangatla sebab doesnt suit me as much as backpacks and sling bags do..

Dulu, masa kecik-kecik, atok sedara selalu sangat bagi beg dekat MJ.. Mak sedara pun macam tu jadi secara tak langsung MJ memang dah biasa ada beg yang sangat banyak.. Jarang beli sendiri..tapi biasanya yang orang bagi tu memang 'masuk' la dengan MJ.. Er.. Sampaikan ada sebakul penuh beg..


But that is the story a few years back.. Sekarang dah tak macam tu dah although yang sebakul tu masih ada yang berbaki (tak pakai pun tapi nak buang sayang)..

Beg yang MJ betul-betul guna sekarang ada dua..yang beg sampingan untuk baju-baju tertentu ada lagi tambahan 1 beg..

Ok..


I have one handbag that Baba beli waktu MJ umur 14 tahun.. Waktu tu memang MJ je pakai handbag.. (sebab zaman tu budak form two memang payah nak jumpa yang pakai handbag).. That is my favourite one la.. Prada waktu tu.. ^^ bukan nak show off tapi nak dijadikan cerita..

Then..bila ramai orang cakap MJ nampak terlalu muda for such a handbag..i changed to another two sling bags yang my beloved Atok Yan bagi.. I used that two..dan sampai sekarang dua-dua beg tu masih elok dalam simpanan.. LV and Mont Blanc tak silap.. Atok beli nak pakai untuk dia tapi dia rasa terlalu tua untuk dua beg tesebut jadi dia bagi pada MJ and yes..i used it.. Lama jugakla..

Then..awal tahun hari tu..Mama and Baba had bought me another two bags.. Longchamp yang style backpack and sling.. Ala.. Itu murah je.. Tu yang Mama semangat nak beli tu.. Sebaba Mama kata it suits me.. Ok.. And sampai sekarang..masih belum tukar..gilir-gilir pakai dua beg tu mengikut kesesuaian..


Recently..kami sekeluarga ada pergi jalan-jalan dekat Nilai 3.. (tak ingat sangat sebab apa).. Tiba-tiba..Baba bawak kereta terus ke sebuah kedai beg dekat situ.. Kalau bab shopping..jangan kata supermarket..pasar malam pun boleh jadi.. Hehehe..

Keluar je dari kereta..i had spotted a handbag.. Sangat cantik.. MJ orang yang sangat susah untuk jatuh hati dengan mana-mana beg easily tapi beg yang MJ tengok hari tu memang betul-betul lawa.. ^^
Adik pun nampak..and yes..she decided to have that bag..

I was thinking to have it..then..ada sejenis perasaan masuk dalam hati..perlahan-lahan take over my desire to have that nice bag..

Bila Baba tanya nak tak, MJ geleng.. Mama tanya, MJ bagi alasan.. Adik pun jadi ambik beg tu.. And bila MJ kata its ok.. Mama dengan Baba pun tak beli sebab takut MJ tak pakai..



Tapi..i had failed to get rid off that handbag from my mind.. Mulut cakap tak nak..hati teringat-ingat.. Memang masalah.. Sampaikan MJ sanggup download gambar beg tu from my phone so that nanti senang MJ nak berangan to have that bag..

Waktu dekat kedai makan semalam, MJ tunjuk gambar beg yang dalam phone MJ tu pada Mama.. Mama pun bagitau Baba.. And..MJ rasa sangat malu waktu tu.. MJ tahu MJ tak sepatutnya talk about that bag to Mama..sebab nanti mesti Mama nak belikan.. But..yes..in the same time..i want it that bag!

I know it was wrong.. MJ dah ada beg.. Lepas tu nak lagi..macam melampau sangat la tu.. But..i really want to have it.. Baba pun cakap..dah tak ada masa dah nak pergi beli beg tu.. Weekend ni tak boleh sebab kami ada program lain.. Next weekend pun dah tak boleh sebab dah nak balik kampung..

Balik je rumah..MJ tanya Mama kenapa Mama bagitau Baba? Tapi..lepas tu memang kena balik dengan Mama..sebab cakap di mulut tak nak..tapi..dalam phone ada gambar beg tu.. Mama memang akan beli whatever i asked sebab biasanya..memang MJ tak mintak apa-apa pun.. Mama yang selalunya paksa MJ untuk pakai apa yang dia beli..



Lepas tu, MJ masuk bilik..and i cried.. Sangat2 banyak sampaikan tak sedar yang MJ dah tertidur..
Mesti pelik kan? Kenapa MJ nangis sungguh-sungguh sangat? Adakah sebab MJ takkan dapat beg tu..?
Well...actually..yes.. I cried sebab MJ tahu MJ takkan dapat beg tu.. Dan dalam masa yang sama..MJ jugak nangis sebab rasa bersalah.. I shouldnt asked anything from Mama.. MJ sepatutnya bersyukur yang MJ dah ada beg yet still sedih tak dapat beg tu.. I just want to have that bag badly!

I cried a lot.. While typing this pun..masih terasa sedih sebab tak dapat kawal perasaan dari memikirkan beg tu..

Beli je la nanti.. Kalau tak pun cari je yang lain.. Kan banyak lagi beg yang lawa-lawa?

Memang.. Memang boleh cari yang lain..but..i just hate it the way i had felt.. Sangat tak baik.. Seolah-olah tak bersyukur dan membazir kot!



Hari ni..a lot of things had happened.. Sejak pagi sampaila malam..terlalu banyak pengajaran yang boleh MJ ambil dari apa yang telah MJ saksikan..


Kenapa kita sibuk memikirkan tentang sebuah beg sedangkan ada orang di luar sana yang ada duit tetapi belum tentu cukup untuk beli beras?
Kenapa kita sibuk memikirkan tentang sebuah beg sedangkan ada orang di luar sana yang tak mampu nak merasa sehelai baju raya pun?

Kenapa kita sibuk memikirkan pleasure that comes from MAKHLUK (yang dicipta) instead of pleasure that comes from AL-KHALIK?
Memang susah nak redha dengan apa yang berlaku..
Memang susah nak lawan dengan apa yang sememangnua sudah sebati dengan diri..
Yet..when ALLAH didnt give u something..HE might had planned something better.. ^^

The moral of the story is...jadilah hamba yang bersyukur dan didiklah nafsu agar tunduk pada kita..bukan kita yang tunduk pada dia.. ;-)






Posted in , , , , , , . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

2 Responses to Story of a Handbag

budak baikk!~ said...

nak beli handbag baru juge tp xde duit.. hehehe

adik, selamat hari raya ;) hehe lmbt gile wish sbb dah lama xberblogging.. :)

Mimi Jazman said...

nudak baikk!~ ...

selamat hari raya kak.. maaf la sy pun lmbt balas sebab asyik sibuk sejak kebelakangan ni..

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.