Takkan Nak Rugi Kot??

Assalamualaikum..


Ana tak sepatutnya bukak blog waktu-waktu sekarang ni.. Tapi..dah alang-alang terlajak ni..terasa nak update pulak..

Alhamdulillah.. Dah masuk Ramadhan pun kita..



Hari tu..pergi shopping..jalan-jalan cari baju raya..(Baba suruh beli awal-awal sebab rest of the Ramadhan should not be spent for raya anymore..)

Sambil jalan-jalan tu..terdengar lagu raya yang dipasang dekat dalam kompleks tu.. Waktu tu baru 1 Ramadhan..

Lagu Raya?? On the very first Ramadhan..??



Satu rasa pelik timbul..

Dan kata hati.."Tak payah nak pelik sangat..tengoklah kita dekat shopping mall mana pulak?" 

Hm.. Yeah..

The Curve kan?? Pas tu..Sunway Pyramid?? Then..Mid Valley..

Sambung hati lagi.."Lagi nak pelik ke??"

Berbeza dengan tempat-tempat lain.. Yang lebih menghormati Ramadhan.. Dipasangnya..lagu-lagu nasyid.. Atau paling kurang..dah xde lagu lagi dah..



Hati tanya lagi..

"Memanglah tak semua confirm 'suci' lepas Ramadhan.. 
Ramadhan kan bulan suci.. 
Penghulu segala bulan.. 
Bulan di mana di dalamnya ada sebuah malam yang lebih baik dari malam seribu bulan.. 
Bulan inilah di mana Al-Quran diturunkan.. 
Dan bulan inilah, satu-satunya bulan yang disebut oleh Allah di dalam Al-Quran dan bulan inilah yang paling dirindui Rasulullah saw.. 
But..actually what do THEY THEMSELVES..WE OURSELVES..ME MYSELF understand about this Ramadhan??" 

Takkan sekadar 'raya-dah-nak-dekat'..??
Takkan sekadar 'tak makan atau minum'..??

Mesti ada sesuatu yang istimewa dalam Ramadhan ni kan sampai Rasulullah saw pun merinduinya..

Adakah kita nak lepaskan bulan Ramadhan..bulan istimewa..bulan rahmat ni macam tu je??

Rugi namanya tu..

Di bawah ni ada beberapa perkara yang KENA BUAT dan JANGAN BUAT dalam bulan Ramadhan.. Mungkin boleh membantu..Insyaallah... :)

Semoga Ramadhan kali ini lebih bermakna buat ana dan para pembaca sekalian.. ^^

Posted in , , , , . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

3 Responses to Takkan Nak Rugi Kot??

Rizal Sadiman said...

there was one day my friends and i joly hbs habisan from Sunway then Mid then The Curve. haha

muhd farhan said...

:)

Mimi Jazman said...

Rizal Sadiman ...
well.. mesti penat..
btw.hope u get it..the main point there.. :)

muhd farhan ...
jazakallah khairan..

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.