Archive for May 2012

Assalamualaikum.. Buat sementara.. Mimi Jazman sedang menggunakan posterous.com.

Klik di sini untuk view..

5 Comments

Communication Skills

Media_http24mediatumb_cgdnq

 

I never know these skills are so important..

Baru balik dari sekolah.. Tadi..ada sedikit ceramah tentang COMMUNICATION SKILLS di sekolah.. Yela.. Untuk kami semua mengurangkan sedikit tekanan selepas berhari-hari berulang-alik ke sekolah..

Memang best.. Never had been in such a talk..

Tak tau pun yang selama ni..penampilan dan gaya tu sebenarnya memainkan peranan yang cukup besar..

Sebuah fakta..

Seorang pelajar berkelulusan hebat..SPMnya cemerlang..dihalau balik oleh penemuduga hanya kerana dia berpakaian selekeh..

For girls..

Siapa kata apa yang anda pakai itu tidak mempengaruhi keadaan sekeliling.. Semua pada diri anda melambangkan peribadi anda..

Penceramah tadi sangat best.. Alhamdulillah.. Banyak input yang ana dapat..

Bercakap..perlu dengar sebutan yang jelas..pastikan ada nada naik dan turun.. 

Pakaian..perlu ikut kesesuaian..

Berjalan..perlu tegak dan berkeyakinan.. Kaki jangan seret-seret.. Kasut bertumit setengah inci akan sangat membantu.. 

Dan..ana tak tahu pun ada bidang pengajian macam tu di universiti..

Dan..ana sangat berminat dengan bidang ni.. Pembentukan peribadi.. Pengembangan kemahiran bersosial dan sebagainya..

Sebenarnya..Baba sendiri adalah seorang trainer.. Jadi..apa yang ana dengar tu bukanlah kali pertama cuma..cara penyampaiannya begitu berbeza dan ana jadi semakin faham dengan bidang tugas Baba.. 

Every trainer..know it how.. 

Media_http24mediatumb_hqsbe

 

 

Baba sangat melarang kami adik-beradik dari berjalan seret-seret kaki.. Dan..Baba sendiri sangat suka beli kasut yang ada sedikit tumit untuk ana..katanya.."Biar betul sikit cara jalan tu." Ana ingat itu hanya protokol yang Baba cipta untuk kami sekeluarga but the truth is..IT IS A BIG PROTOCOL..in real life.. 

Mama sendiri seorang yang sangat mengambil berat dengan pemakaian kami.. Katanya orang yang bertudung bidang besar macam ana perlu sentiasa kelihatan kemas so that orang tak pandang rendah.. Mama tak boleh tengok ana pakai baju dengan tudung..tak match.. Katanya selekeh.. Bagi Mama..it is just very important about what you wear..and how you look..

Rasulullah saw tidak membenarkan sesiapa dari umatnya untuk berpakaian selekeh.. Rasulullah sendiri seorang yang sangat mementingkan kekemasan dan kebersihan.. Baginda sentiasa menguruskan janggut dan rambut baginda dengan baik.. 

 

Media_httpi690photobu_ffegx

Sebuah hadis Nabi Muhammad (SAW) riwayat Abu Daud dimana Baginda (SAW) bersabda kepada para sahabatnya berbunyi:
إِنَّكُمْ قَادِمُوْنَ عَلَى إِخْوَانِكُمْ فَأَصْلِحُوْا رِحَالَكُمْ وَأَصْلِحُوْا لِبَاسَكُمْ حَتَّى تَكُوْنُوْا كَأَنَّكُمْ شَامَةٌ فِي النَّاسِ فَإِنَّ اللهَ لاَ يُحِبُّ الْفَحْشَ وَلاَ التَّفَحُّشَ

Maksudnya:
“Kamu akan berjumpa dengan sahabat-sahabat kamu maka perkemaskan peralatan dan pakaian kamu sehingga kamu dikenali dikalangan orang ramai. Sesungguhnya Allah tidak suka kepada perkataan dan perbuatan yang keji dan keterlaluan”
See?? 
Sangatlah penting sebenarnya untuk kita menjaga kebersihan.. Allah sendiri sangat menyintai orang-orang yang menjaga kebersihan.. Ini samalah seperti kita menjaga maruah diri dan agama.. 
Orang Islam akan mudah dipandang rendah dengan kemampuan keterampilan yang rendah..
Namun..ini sama sekali tidak bermakna kita perlu atau boleh bermegah-megah (tabarruj).. Ianya tetap haram..
Untuk mencapai pemakaian terbaik seorang muslim..seseorang itu mestilah berpakaian kemas dan tidak terlalu menonjol.. Dan untuk para muslimat khususnya..kod pemakaian RASMI dan FORMAL antarabangsa juga ada menyatakan bahawa anda tidak sesuai menggayakan perhiasan yang berlebihan sebaliknya..sebarang perhiasan haruslah diminimakan..termasuklah make-ups..
Terasa terlebih panjang pulak entri kali ini.. Apa-apa pun..harap entri ini dapat memberi manfaat kepada semua.. ^^  

 

Media_http24mediatumb_ssyic

4 Comments

Flipped

Media_httpwpc556eedge_auevn

 

i watched a movie.. It was totally beautiful.. I like it.. The backgrounds..colours..clothes..characters..are just so right.. 

It is about a girl named Juli and a boy named Bryce..

Er.. Here is the clip..

And..nothing is cool in this story.. Nothing to be taken..

But..as for me..there's a lot of thing in here.. And maybe because I am totally influenced by my own feelings..

Sorry.. And..I am just sharing.. ^^ 

Leave a comment

When will be The End?

im not talking about the Real Ending.. But..the end of the pressure.. There are too much things and yet..still..im not ready..

Leave a comment

My Star...

Media_httpitelegraphc_dbdxb

 

Wahai bintang..

Kau begitu mempesonakan.. 

Kerdipanmu tidak pernah mengizinkan aku untuk berpaling darimu walau berkali-kali aku berharap untuk tidak terus menjeling melihat ke arahmu.. 

Auramu terus menyentuh hatiku.. 

Tiada kata dapat menggambarkan betapa girangnya aku dapat melihatmu berkelip-kelip di atas sana.. 

Tiada rasa yang jelas di hatiku yang sebenarnya dapat aku ceritakan kepadamu.. 

Yang aku tahu dan faham di sini ialah..kau ada pesona tersendiri untukku.. 

MimiJazman

Leave a comment

Muslims' Greetings

Media_http25mediatumb_wvkfh

Leave a comment

Zikrullah

Media_http25mediatumb_ecgkz

Leave a comment

It is Never so Easy

It is never easy to be the first child/grandchild.. Well..im both..
People might think that being the first one is COOL..
There is nothing like that..actually..

Leave a comment

Menjadi Penulis..

Menjadi penulis..biarlah dapat menulis untuk kebaikan seluruh dunia.. 

Menjadi penulis..biarlah dapat menjadi saham di akhirat.. 

Menjadi penulis..biarlah dapat menjadi manfaat pada setiap insan.. 

MimiJazman

2 Comments

Make A Good Choice

Media_http24mediatumb_wwajq

 

 

Kita tidak selalu diberi pilihan.. Walaubagaimanapun..ada ketikanya..kita masih perlu untuk memberi pilihan.. 

Dipaksa memilih antara seorang guru dan seorang ibu.. Memilih antara sekolah (usaha para guru) dan kelas tuisyen berbayar (usaha para ibu bapa).. 

Bila kami memilih yang pertama..ada ibu bapa yang marah-marah.. 

Bila kami memilih yang kedua..ada guru yang marah-marah.. 

Kononnya..kami tidak menghargai mereka.. 

Oh.. Sudah.. Benarkah begitu?? 

Sudah tentu tidak.. Hanya kami yang terpaksa memilih.. 

Tapi..itulah hakikat kehidupan.. Kita perlu tahu memilih.. Tiada cara untuk tidak memilih dan lari.. Tidak memilih dan lari adalah satu escapism yang akan merosakkan diri sendiri kembali.. 

Seperti watak Richard Harwick Clayton yang lari dari rumah kerana tidak mampu berhadapan dengan bapa tirinya, Reverend Coldstone.. Dan akhirnya..ibunya jatuh sakit dan adiknya terpaksa berkahwin dengan lelaki yang tidak dicintai akibat ingin menampung perbelanjaan meneruskan pencariannya. 

And he only discover those after they had left it this world.. 

Maka..jangan lari.. Be strong.. Hadapi akibat dari pilihan kita.. Dan belajar darinya.. Itu jauh lebih penting.. 

Tiada keputusan terbaik dapat diputuskan oleh kita sendiri.. Tapi..sebaliknya..keputusan terbaik itu adalah dari Allah..dan setiap keputusan yang diambil haruslah diharapkan keredhaan Allah.. 

Manusia akan terus mempertikai.. Namun..tiada yang lebih baik selain kuatkan diri dan pemikiran.. Dan teruskan berdoa!! ^^ 

Leave a comment

Im Going to School

----Forwarded Message----
From: fariellafayra2209@yahoo.com
To: mimijazman@posterous.com
Sent: Thu, May 24, 2012 10:12 PM PDT
Subject: Im Going to School

It had been about three weeks struggling 4 exams.. Today im suppose to be in school..but mama said,'stay home..take rest..go this evening.'
hehe.. :D petang ni add maths..must pay attention.. Need to work really hard for an A..
----------Sent via Nokia Email

Leave a comment

Untitled

Sebenarnya macam ni.. 

Ana sebenarnya sedang menggunakan new online blog site.. namanya Posterous.. Agak best sebab kita boleh hantar post melalui emails dan dia boleh sent terus pada kita punya spaces dan blog sekali.. 

Untuk twitter dengan blog pun ada.. Tapi..ana rasa..lagi best pakai ni kot sebab tak ramai yang guna.. :) 

 

^^ 

Leave a comment

What's Wrong??

Media_http24mediatumb_zdzee

 

 

Kadang-kadang..bila kita terlalu sayangkan seseorang..dan terlalu bahagia di sampingnya.. 

Kita akan terasa sangat kecewa dan bersedih hati apabila kita dikecewakan.. 

Mungkin..ada sebab di sebalik semua ini.. 

I really wanna be at school.. 

Leave a comment

Untitled

So..i can blogging..and..posterousing..through emails.. :) ^^

Leave a comment

This is Cool..

i like this site POST-terus.. Hehehe.. 

Leave a comment

Laporan AIMEEN 12..



Assalamualaikum.. Di sini ada sedikit laporan tentang Hari Guru SMKA SHAMS ataupun lebih dikenali sebagai AIMEEN 12 (AIDUL MUALIMEEN)..

Sebab ana salah seorang AJK (tolong buat risalah je pun)..jadi..ana rasa macam seronok jugaklah nak share tentang sambutan AIMEEN ni..

Pagi-pagi lagi, rehearsal dibuat di dewan.. Semuanya melibatkan pelajar tingkatan 5 sahaja..

Pukul 10.30 pagi..para guru dan para pelajar mula memenuhi ruangan dewan.. Para guru memasuki dewan menggunakan laluan tengah yang telah dihiasi dengan karpet merah dengan diiringi oleh para Ketua Pelajar muslimat.. (i'm one of them.. yg paling depan sekali pulak tu.. ^^ )

Majlis dimulakan dengan ucapan demi ucapan.. Nyanyian guru and all la.. Asalnya..kami semua nak dengar ucapan dari TPM secara siaran langsung dari PERAK..tapi..dekat radio tak de pun.. Maka..kami semua agak bersenang hati sebab kalau ucapan ni mesti semua nanti menguap je.. Hee.. ^^

Gimik dimulakan sebaik sahaja Bonda iaitu Tuan Pengetua Cemerlang kami merasmikan majlis..

Sebuah banner yang tertulis perkataan MAHAGURU ditarik..dan banner yang tertulis perkataan AIMEEN 12 muncul di sebalik perkataan MAHAGURU tadi..
Ini menunjukkan kepada semua warga SMKA SHAMS..batch form5 2012 telah membuat satu perubahan besar pada nama tradisi sambutan hari guru di SMKA SHAMS selama ini..iaitu MAHAGURU.. Dan mulai tahun ini dan INSHAALLAH sehingga tahun-tahun yang akan datang..sambutan AIMEEN akan dikekalkan namanya..

Selepas Bonda menarik banner tersebut..seorang pelajar lelaki tingkatan 5 naik ke pentas dengan diiringi oleh dua orang pelajar lelaki lain.. Di tangan pelajar lelaki tersebut adalah sebuah kotak berisi kek yang akan dipotong oleh Bonda sebagai tanda perasmian.. Wajah pelajar lelaki tersebut kelihatan begitu bangga sekali kerana telah diberi penghormatan sedemikian.. Namun..segalanya menjadi kejadian tragis apabila pelajar lelaki tersebut, jatuh bersama dengan kek yang dibawa.. (Memang memalukan betullah budak-budak ni..)

Suasana panik memenuhi dewan.. Dewan mulai sunyi.. Cikgu Fatimah yang berada berhampiran pentas kelihatan agak panik dan cuba membantu pelajar lelaki yang terjatuh tersebut.. Tiba-tiba seorang pelajar lelaki yang lain menimbulkan kekecohan dengan menjerit.."APAHAL DENGAN KAU??" Nadanya agak keras dan mengancam..

Pelajar lelaki yang terjatuh cuba membela diri dan hampir bangun untuk bergaduh.. Bonda pun kelihatan agak panik.. Namun..belum sempat apa-apa berlaku, bunyi siren memenuhi dewan.. Suara seorang pelajar lelaki kedengaran melalui corong speaker.."Beri laluan..beri laluan..!"

Kemudian..pintu dewan dibuka dan empat orang pelajar lelaki masuk ke dalam dewan dengan berpakaian merah dan sedia mengambil tempat di hadapan Bonda..

Kemudian..HERO OF THE DAY..Ketua Umum Asrama melangkah masuk ke dalam dewan dengan berkemeja putih dan berseluar slack hitam serta berblazer dan di tangannya, terdapat pulut kuning sebenar yang sepatutnya dipotong oleh Bonda sebagai tanda perasmian..

Beliau melangkah dengan penuh gaya ke pentas dengan diiringi oleh empat orang pelajar lelaki (macam bodyguard aje gayenye..) yang turut berkemeja putih dan berseluar slack hitam.. Pulut kuning di tangan diletakkan di atas troli dan disorong ke hadapan Bonda dan empat orang ahli pentadbiran tinggi sekolah..



Haha!! Actually..itu semua hanyalah gimik..! Lakonan tu memang betul-betul menjadi dan menyebabkan hampir semua orang berpuas hati (tambahan lagi yang asyik sangat dok buat benda tu)..

Alhamdulillah..semuanya berjalan dengan agak lancar.. Pelajar tingkatan 5 mempersembahkan sebuah sajak buat guru-guru dan mereka telah menghadiahkan setiap guru CUP-PULUT KUNING.. So sweet.. ^^ Ada guru yang menyuap kembali pulut kuning tu pada pelajar yang telah menghadiahkannya..

^^



The day went beautifully..Alhamdulillah..

Persembahan dari pelajar-pelajar form lain pun sangat-sangatlah bagus.. Especially form 3 dan form 2.. Sangat best!!

INSHAALLAH.. Kalau video gimik tu dah ada dekat FB..ana post dekat sini sekali..

P/S : Share la pengalaman sambutan hari guru antum pulak.. Boleh tukar-tukar idea.. Manalah tahu nanti-nanti antum pulak yang jadi AJK-AJK sambutan hari guru.. :)

Posted in , | 2 Comments

Save Me from Myself



Dah lama tak diberi peluang untuk memilih.. 
Memilih mana yang lebih aku suka..

Dan..apabila didesak untuk menyukai sesuatu yang dibenci..
Dan..membenci sesuatu yang disukai.. 

Harus bagaimana aku sembunyikan rasa di jiwa?? 

Atau ini sekadar tanda..hatiku yang semakin gelap??
Dek kerana terlalu memikirkan peperiksaan..aku tinggalkan Dia.. 

Lagu-lagu Inggeris yang tidak membawa faedah kembali diputarkan.. 
Lagu-lagu nasyid tidak lagi aku layan.. 

Solat laju..
Tangan tidak ditadahkan.. 
Kononnya..terlalu sibuk dengan urusan dunia.. 

Makin lama..
Terasa semakin hanyut dibawa perasaan.. 

Sudah tiba masanya aku kembali.. 
Kembali memperbaiki diri.. 

Jihad ini bukan sekadar berjihad dalam mendapat markah cemerlang dalam peperiksaan.. 
Tetapi juga jihad melawan nafsu yang asyik sangat memikirkan peperiksaan.. 

Hidup tidak memberi kita pilihan tetapi kita masih perlu buat pilihan.. 
Itu hakikat yang perlu diterima bukan dipertikai.. 

Terimalah apa yang telah diaturkan untukmu.. 



Posted in , , , | 2 Comments

Akan Fahamkah Dia??



Hati terasa hiba.. Apatah lagi selepas pertengkaran itu berlaku..

Akan fahamkah dia??

Diceritakan kepada dia..apa yang berlaku..
Katanya..orang tu kolot.. Bla..bla..
Ikut hati mahu sahaja aku hempap muka kamu..

Kamu takkan faham..kenapa dia tulis begitu..
Kamu takkan mengerti..kenapa dia berbicara seperti itu..
Kamu takkan pernah dapat fahami..ikatan antara kami..

Aku tunjukkan pada kamu..gambar mereka yang sedia berbakti pada masyarakat..
Kamu tanya.."Kenapa mereka buat begitu? Menyusahkan mak cik tu lagi adalah." 
Dan pelbagai lagi soalan yang kamu tanya..

Wahai manusia..kenapa tidak pernah kamu cuba mengerti?? Apa yang kamu mahu hanyalah jawapan sedangkan kamu tidak pernah mahukannya pun! Kamu berlagak seolah-olah kamu mahukan jawapan..persoal itu ini..sedangkan yang kamu mahu hanyalah MEMPERTIKAIKAN SETIAP TINDAKAN KAMI!!



Kamu tak faham..kenapa kami begini.. Kenapa ini cara kami..
Yang kamu tahu..kami ini manusia-manusia kolot yang tak faham cara hidup kamu itu.. Kata kamu..kami ini manusia-manusia yang tidak mengerti..

Sayang..akukah yang tidak mengerti atau kamu yang sebenarnya tidak mengerti??

Sayang..lembutkanlah hati kamu..dengarlah seruanNya..


".....Sesungguhnya mereka tidak buta mata tapi yang buta itu adalah mata hati yang ada dalam dada."
Surah Al-Hajj [22:46]

Apapun..itu bukan salahnya apabila dia tidak mengerti.. Kerana sesungguhnya aku yang bersalah.. Aku yang terlalu lemah dari sudut ilmu..aku yang terlalu lemah dari sudut istiqamah..aku yang lemah dari sudut ketakwaan..aku yang lemah dari sudut kasih sayang.. Sesungguhnya..aku masih terlalu lemah.. 

Ya Allah..bukalah hatinya kerana sesungguhnya..Kaulah yang memegang hati-hati manusia ini.. 


Leave a comment

Cinta SMS

Assalamualaikum..



Dah pukul 0218 pagi.. Mata memang dah mengantuk tetapi hati menghalang dari memejamkan mata..

Masa dekat tempat tidur tadi, sempat juga tengok vlog Aiman Azlan on Love Story.. Lepas tu..bukak pulak blog Aiman Azlan dan secara tak sengaja terbaca cerita Cinta SMS..

10 episod berjaya dikhatamkan di tempat tidur.. Dan terus mata tak nak lelap dah..

Hati tiba-tiba merasa rindu
Lagu-lagu kenangan mula dimainkan
Perlahan-lahan..air mata mula membanjiri tebing mata
Kisah lalu bagai diputar semula
Wajah yang cuba dilupakan kembali menjengah ingatan. 


To YOU-KNOW-WHO..
I really want you to know that there is no regret as I meet you in my life..
I had learnt things I never know before.. 
I never thought that this gonna to end like this.. 
Never.. 


For those who reading this..
Yes..
I am not in the age yet but I had gone through a story..
A beautiful one.. 


But..I even do know..
Allah knows best for me..
That's why HE put me in this situation.. 


I have no more words to be write but I know there is an unnamed feeling inside me now.. 
A feeling of no one should know..
But I know..you might understand it before I do it for myself.. 


For you..
I am praying the best..
One day..you might meet one right person for yourself.. 
I will be so happy for that..
Trust me..you deserve a better one.. 


Everything happened are the willing of HIS.. 
So..let the time decide..
What will we both face in the future..


Leave a comment

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.