What I Supposed to do??

Rasa risau mula menggamit jiwa. Rasa tak tenang mula mengacau di tengah malam. Ini bukan kali pertama. Ini sudah masuk kali yang entah ke berapa. 

Tubuh lekas dipaksa bangun dari tempat tidur. Hati rasa kacau sekali. Bibir setia menyebut nama Yang Maha Esa.

Tak jadi! Bayangan itu terus menghantui. Wajah itu masih tetap terus di situ.

Bergegas pula ke bilik air..berwudhu'.. Solat sunat terus ditunaikan. Hati yang kacau perlu ditenangkan namun tiada perubahan sebaliknya..wajah itu tetap terus di situ.

Kembali ke katil. Allahuakbar! Mengapa harus begini? Hati mula mengeluh.

Mimpi itu masih sama....

"Saya pilih awak." 



Ayat yang satu itu cukup untuk mengganggu-gugat ketenteraman mimpinya.

Wajah lelaki itu pula masih sama. Belum berubah kepada wajah lain.

Seperti biasa,ketika mana hati berselirat dengan pelbagai gangguan, tangannya akan bergegas mencapai telefon bimbit, mencari satu insan yang tak mungkin akan mengabaikannya. Kakak.....

Tangan yang bergerak bebas seketika..kembali perlahan. Tangan tak jadi hendak mendail. Rasa risau dan ragu bermain.

Takkan nak bagitahu kakak? Tak ke aku ni macam budak kecik je buat perangai macam ni? Anyway..it is my first year at uni. Dulu tu ok la..sebab masih di sekolah menengah.. Kang kena gelak je..

But..kalau nak secretive sangat pun tak guna jugak. Tak ada perkara yang dapat diselesaikan.

Setelah menyakinkan hati dengan bertawakal sepenuhnya, tangan digagahkan juga untuk mendail nombor itu.

"Assalamualaikum."

"Waalaikummussalam. Aik?? Tak tidur lagi?" kakak bersuara terkejut di hujung talian.

Diam........

"Hello! Tak sayang kredit ke? Awak tu menelefon hingga ke Florida ni ha..," seperti biasa kakak membebel tatkala otak baru sedang mengatur susun ayat terbaik untuk diucapkan. Nak mengaku direct ke??

"Kakak..have you ever like someone?" ayat mukadimah.

"I like lmost everyone..everday..everything.. Why?" hai..adik aku ni apehal lain benar bunyi soalan ni??

"I mean...guys.." kata belajar pandai sangat. Itu pun susah nak paham ke?

"Owh.. Ek?? Er.. You know me well la.. Takkan tak tahu kot," ok.. Eh?? Lain ni soalan ni.

"Oh yeah.. Of course.. Shaun Sipos.. Daniel Radcliffe.. Colin Morgan.. Tom Cruise.. Yeah.. You like guys...," semua laki handsome dalam TV tu dia suka but real life............. 

"Haha!! Tau pun.. Lagi mau tanya kan??" tak faham betul aku budak ni sorang.

"Real life?" kalau nak tau, mesti beranikan diri..

Perlu ke aku mengaku yang aku memang sayangkan seseorang pada adik? Tak kisah ke dia??

"Ehem.....!" tadi marah orang. Dia pun sama je la..

"Once..and fixed.. Tapi dah berkurun lama dah.," er.. Tak kisah ke dia?? But..no use pun.. Memang dah lama sangat dah since my last love story, zaman sekolah menengah form 3 nun...

"Really? How does it feels anyway?" kenapa aku tak pernah tau?!

"Biasa je.....," hai.... Soalan unexpected ni..

"Pernah masuk mimpi?" lantas bibir bertanya sebelum otak sempat mencerna.

Diam........

"Have you fall in love??!!" separuh terjerit aku dibuatnya.



Nak mengaku ke tak..nak mengaku ke tak..nak mengaku ke tak..

"Yes you are.. Tak payah nak deny. I knew it!!!!" serius..aku rasa macam nak lompat je sekarang.

Terdengar suara kakak yang tersangat ceria di hujung talian. Apehal happy semacam ni??

"Kenapa.....?"

"This your first time falling into someone, isn't it? Memanglah kakak happy, dowh... Kakak ingat adik dah takkan kahwin sampai bila-bila," THIS IS MY SISTER'S FIRST TIME FALLING IN LOVE..!!!!!!!! 

"Kakak.......he kept showing up in my dream la. Bosan betul. He doesn't even know me," akhirnya, terlepas juga.

"It's ok la.. Biasalah tu. Ni orang pertama kan? Effect dia lebih sikit," kakak cuba memujuk.

"Is it?"

"Em.. Don't worry. Kalau adik dah bersedia menyukai seseorang, tak semestinya orang tu yang akan be your husband. It can be anyone. Benda ni semua normal. You need to get used with it."

"What I suppose to do??"


[+] Thanks to Pak Ki di atas idea cerita ni.. :) Nampak tak gambar kat atas ni..?? Kepada gadis-gadis di luar sana..yang sudah jatuh cinta..baca dan hayatilah.. :) Allah tidak akan pernah merugikan mereka yang patuh padaNya.. :)

Posted in , , . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

5 Responses to What I Supposed to do??

fazrulnoor said...

sukenyer kalau ade kakak mcm tu

Mimi Jazman said...

fazrulnoor ...
hehehe.. depends gak tu.. kalau adik tu asyik jatuh hati aje kejenye..xde de akak tu nak sporting mcm tu.. :)

muhd farhan said...

:)

Mimi Jazman said...

muhd farhan ...

terima kasih sebab membaca..

muhd farhan said...

sama2...

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.