I Need Help..

Assalamualaikum..


MJ yakin..ramai yang dah bace tentang Amalina Che Bakri..


MJ agak terkejut..


Walaubagaimanapun..hati tak terasa nak kutuk-kutuk atau memaki-hamun.. Tapi..sebaliknya hati rasa risau.. 


"Mencarut adalah sejenis sikap kasar. Manakala sikap kasar balasannya ialah neraka."
(Daripada Abu Hurairah, Riwayat al-Bukhari dan Muslim)

MJ teringin nak belajar dekat Glasgow,Scotland,UK.. Itupun lepas MJ baca buku kat bawah ni..




Sebelum ni..memang ada pasang angan-angan nak belajar ke Jordan sana.. Tapi..dah tengok kawan-kawan banyak nak pergi Jordan..MJ jadi nak tukar arah ke barat pulak..




Dan..MJ terfikir lagi..betul ke niat aku belajar ni?? 


Kalau niat aku hanya sebab nak ke UK..esok-esok dapat pergi UK..jadi bukan-bukan pulak.. 


Kuat ke iman aku sampai boleh aku nak claim yang aku belajar memang niat lillahitaala?? 


Dan..sebenarnya..betul ke niat aku belajar ni kerana Allah?? 


Kalau betul..apa measurementnya?? 


Macam mana aku nak tahu yang aku belajar betul-betul kerana Allah?? Nak selamatkan ummat?? Nak naikkan darjat aku di sisi Allah?? 


Dan..huh!! 

There is no answer when it just me thinking.. 

Someone..I need help here..



[+] MJ tahu mungkin ade yg berpendapat macam ni.."Belajarlah SPM tu dulu bagi habis,then barulah fikir nak ke luar negara tu semua." ataupun "SPM pun tak tau lagi macam mana,dah mimpi nak belajar jauh-jauh."

Hm.. Tahu tu.. Yet..tak salah untuk bermimpi kan?? MJ fikir siap-siap sebab manalah nak tau..kot-kot dapat peluang..Allah bagi..

Or...am I not allowed to dream selagi SPM tak habis??

Posted in , , , , , , . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

13 Responses to I Need Help..

gadisBunga said...

good girl. :)

dalam kes amalina - akak suka ambil sikap malas nak tambah perencah.

sebenarnya normal utk seseorang tu kene culture shock. tapi kita jgn terus menghukum dan menyebarkan keburukan. instead kene tarik dia balik ke jalan yang asal perlahan2. jgn secara kasar. takut patah terus nanti.

Mimi Jazman said...

gadisBunga ...
er.. sy rase ade bende nk kene edit dkat post sy kali ni.. :) time kasih kak.. :)

muhd farhan said...

klau angan2 mj tu memberi semangat kpd mj utk berjaya...berusaha la utk mencapainya......

Mimi Jazman said...

muhd farhan ...
aint that easy..

sisdee said...

salam dik or i rasa u pun dah sbaya my niece :)

okay actually niat apapun kita buat kat dunia ni kerana Allah. Kita makan kerana Allah, kita belajar kerana Allah. so walau di campak ke mana pun kita...dan kita niat untuk blajar kerana Allah insyaallah niat kita tu akan terus menjurus ke landasan yg betul..actually masalah anak2 zaman skarang nie tak tau hala tuju tu jadi kucar kacir..betulkan niat kita hanya kerana Allah :)

salam kenal

MamaEma said...

di negera sendiri tidak kurang hebatnya kan..

Kakzakie said...

Iktibar kepada yg masih tercari-cari arah. Di mana juga ilmu ditimba kalau iman penuh di dada insya-allah akan mudah menangkis godaan dunia

cikceriacorner said...

ape2 pon diri kita..yg penting diri kite dik..

hal org..biaula..isi hati org kite xtau kan...heheh

Adib Burhan said...

Allah memberikan hidayah kepada orang yang dikehendakiNya. Maka, rebutlah hidayah itu :)

Anonymous said...

walaupun dia culture shocked sekalipun, tapi dia tetap cemerlang dalam pelajaran dia. like they said, don't judge the book by its cover. dan, culture shocked ni tak semestinya berlaku di luar negara pun, dalam negara pun boleh. nanti mimi jazman masuk universiti, tahu lah. hehe.

ps ; dia memang tak pakai tudung. thats what she said. watch the latest video of her on youtube.

assalamualaikum.

Mimi Jazman said...

sisdee ...
waalaikummussalam.. itulah masalah sy sekarang.. sy xtahu btul ke sy blajar ni krn Allah?? takut..di mulut cakap lain..hati cakap lain.. :(

MamaEma ...
yup.. dlm negara pun ok.. heee.. tp..mmg spesies sy ni jnis yg suke berangan.. hehehe.. :D

Kakzakie ...
macam mana nak tahu iman tu ada di dada?? :(

cikceriacorner ...
ye.. betul tu.. mungkin sy ptut berhenti dr peduli pasal hal org kot.. :)

Adib Burhan ...
how?? kdg2 hati buat kita xtau utk membezakan yg mana betul dgn mana yg salah.. :(

Anon ...
moga dijauhkan oleh Allah mana yg x baik.. :)

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

adik sayang..


apa pon yg kita buat msti niat krn Allah. tp takdalah smpi nk buat jahat pon niat krn Allah lak.


nk belajar smpi ke UK tu satu cita-cita. x salah bercita-cita. sbb cita-cita tu akan buat adik semangat nk belajar sbb adik dh ada target.

insya-allah kalau adik niatkan segalanya krn Allah segalanya akan dipermudahkan.


Abaikan psl amalina. bkn dia seorg shj yg blh kita jdkan idola. Kita kalau blh nk cemerlang dunia akhirat kan :).

Mimi Jazman said...

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty ...
terharunye dipanggil bgitu.. :)

em..nak cemerlang dunia akhirat..insyaallah.. doakn sy.. :)

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.