Hamba??

Assalamualaikum..

MJ seriously tak tau nak update apa.. Tapi gagah nak update jugak..

Er..

Okla..

Kadang-kadang perasan tak manusia ni suka salahkan orang lain??

Bukan MJ nak tuju pada sesiapa..even MJ pun macam tu..

Just..ini sekadar tengokkan kita bersama..

Bila mana kerajaan menolak untuk melaksanakan hudud di FREE COUNTRY ni..ramai rakyat (especially yang berada dalam masyarakat beragama..eg: sekolah agama) complain..

MJ pun dulu selalu complain..

Tapi..hari tu terbaca satu artikel..

Katanya..lebih kurang macam ni.. "Kalau kerajaan tidak mahu melaksanakan hudud,itu maksudnya,kerja dakwah kita masih tak berkesan."

Bila difikirkan balik, betullah tu..

Kenapa kerajaan tidak mahu melaksanakan hudud..?
Kenapa ramai orang berani kata hudud tu zalim..?
Kenapa ramai orang buat tak peduli tentang hudud..?

Tak kenal maka tak cinta..

Bagi mereka yang mengenali Allah dan peraturanNya..pasti sudah bersedia untuk menerima hudud..

Bagi mereka yang belum kenal betul dengan Allah..pasti terasa berat..

Bukan salah mereka kalau mereka tak kenal.. Tak ada orang yang nak kenalkan..

Kalau ada pun..mereka cuma tau kenalkan dari belakang..

Then..salah siapa??

Kita asyik ulang cerita tentang hudud pada mereka yang sudah memahami dan bersedia untuk menerimanya..

Kenapa tak beritahu pada mereka yang had no idea at all about this hudud..??

MJ tak main politik tapi MJ tak berapa nak berkenan sangat dengan sikap sesetengah pihak yang asyik put the blame on others..

Com'on.. Work with Islam.. Ikhlaskan hati.. Lillahitaala..

Jangan terlalu mengukur manusia lain sampai kita terlupa nak ukur diri sendiri..

Kawan MJ pernah cakap.."Kerja menghukum itu kerja Dia..kita buat sahaja apa yang patut..selebihnya..serahkan pada Dia. Tak payah act macam kita ni orang hebat sedangkan kita sendiri adalah seorang HAMBA."

MJ tertanya sendiri..

Berapa ramai umat Islam hari ini yang berkelakuan seperti seorang hamba kepadaNya??

Posted in , , . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

3 Responses to Hamba??

ಠ_ಠ said...

ni lah zmn dmna org islam mmg agama, sprti mmg seketul batul yg membara.. :) just hold on to it, no matter how painful it is.. ^^




btw, dh invite.. dpt dok lg?

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

nmpknya parti pembangkang pon mcm susah nk laksanakan hudud lps bergabung :)

Mimi Jazman said...

ಠ_ಠ ...
em.. alhamdulillah.. dah dapat.. :)

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty ...
hehehe.. di mana ISLAM di hati itu yang lebih penting.. nak laksanakan hudu..hati kena ikhlas.. hudud bukan isu politik.. hudud hukum ALLAH.. baik PKR ataupun BN..kalau dalam hati nak politikkan hukum ALLAH..memang tak jalanlah hudud ni sampai bila-bila..

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.