Berukhuwahkah Kita?????

Assalamualaikum..

Baru-baru ni MJ jumpa seorang kawan.. Alhamdulillah.. Dah lama tak jumpa..Allah bagi peluang juga akhirnya..

Memang mula-mula..terasa macam tak nak cakap dengan dia.. Sebab..tak tau nak cakap apa..

Ayat starting dia ja dah menusuk jiwa.. "Ana rasa macam nak gila."

Heh.. MJ pun agak terkejut.. Orang macam dia.. Sekuat dia.. Heee.. Takkan kot.. MJ yang aneh lagi tak berapa nak ketahuan ni lainlah..

Tapi..bila difikirkan balik..Allah dah atur pertemuan kami itu dengan cantik.. Sangat indah.. Dan..sebenarnya..Allah nak ingatkan MJ agar..selalu ingat pada Dia..tak kira apa pun yang terjadi.. 

And..truly..sebenarnya..berapa banyak sangatlah yang kita ingat pada Allah dalam kehidupan seharian ni..

Tak sangka..ada orang begitu rindu dengan kita.. Tak sangka ada orang sangat sayangkan kita..sampai sanggup menunggu kita..sampai termimpi-mimpikan kita..

Memang tak dapat disangka..how much important that girl is..

Kawan MJ tu tanya MJ tentang u k h u w a h . .

Dalam hati..tertanya balik..ukhuwah?? Is it real?? MJ dan ukhuwah?? MJ berukhuwah ke??

MJ tak tahu..kata orang ukhuwah itu manis..semuanya dirasa bersama.. Kita tak sendirian.. Sentiasa ada kawan dekat belakang to support.. dan persahabatan yang terjalin..hanyalah demi mencapai mardhatillah..

Dalam dok fikir-fikir tu..maka terhasillah..



Ukhuwah?? Masih hidupkah ukhuwah itu dalam hati kita..?
Atau..sekadar tertulis di kertas..terucap di bibir??

Kalau benar ukhuwah..
Kenapa tiada rasa rahmat dalam perhubungan??
Kenapa tiada rasa luar biasa dalam hati??
Kenapa tiada rasa kuasa Ilahi antara jiwa??

Berukhuwah kah kita??
Atau sekadar..berkawan sahaja??

Kerana..ukhuwah..berdiri di atas dasar kasih pada Yang Maha Kuasa..
Setiap tarikan cinta dan sayang..tertarik dengan rasa luar biasa tenang..

Rasulullah saw..dan para sahabat..
Kisah ukhuwah yang terjalin..kisah persahabatan terhebat..
Abu Bakar ra..sanggup digigit binatang berbisa..kerana tidak mahu bangunkan Rasulullah saw..
Bilal ra..menangis..tidak mahu lagi melaungkan azan sebaik sahaja Rasulullah saw meninggalkan dunia ini..
Umar ra..menghunus pedang..mengancam sesiapa sahaja yang mengatakan Rasulullah saw sudah wafat..sedangkan perkara itu benar berlaku..
Ali bin Abi Talib..sanggup menggantikan Rasulullah saw di tempat tidur baginda..sanggup menanggung risiko kehilangan nyawa dari jasad..
Rasulullah saw..mengetuk pintu rumah sahabat baginda..kerana ingin mengejutkan sahabatnya itu supaya bangun berqiamulail..

Setiap keresahan dipujuk dengan sebutan nama Allah bertalu-talu..

Kita??

Nak bagi salam pun masih terkemut-kemut..
Nak bersalaman pun fikir dua kali..
Nak cium pipi..lagilah berpuluh-puluh kali fikir..

Kalau benar kita berukhuwah..di mana ukurannya??

Adakah hanya diukur betapa 'masuk'nya kita apabila bersama?
Adakah hanya diukur apabila kita bergelak tawa bersama?
Adakah hanya diukur di saat kita stand to each other walaupun kita tahu kawan kita tu buat salah?
Adakah hanya diukur pada sesi-sesi 'spill' bersama?
Ini..berkawan namanya..
Bukan berukhuwah..

Macam mana nak tahu kita berukhuwah??
Mudah..!
Ketika meluahkan segala keluh-kesah di jiwa..
Kita akan diingatkan kepadaNya..
Hati kita akan disiram dengan tasbih kepadaNya..
Insyaallah..dengan mengingati Allah..hati menjadi tenang..

Ingatan kepadaNya??
Adakah kita ingat padaNya??

originally by MimiJazman
1711 28012012





Posted in , , , . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

5 Responses to Berukhuwahkah Kita?????

zaid rahman said...

Ukhwuah tu apa?

Mama Ema said...

INSYAALLAH MJ..akan sentiasa mengingati

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

berkawan biar seribu..kalau dh ada kawan yg baik hargailah hubungan itu :)

.:rizaL:. said...

persahabatan itu indah..selagi niat kita adalah untuk cari keredhaan Allah

Mimi Jazman said...

zaid rahman ...
persahabatan yang diasaskan atas nama Allah..untuk mencari keredhaanNya..menggapai cita2 rasulNya.. :)

Mama Ema ...
kalau begitu..perlulah kita selalu utk beramal dgn Islam..dgn cara yg sebenar.. :)

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty ...
insyaallah.. :)

.:rizaL:. ...
pernah rasa sekali..and it taste nice.. :)

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.