Music is Escapism..for Me..

Salam...

Tadi pagi memang niat nak tulis sesuatu tapi idea tak de..Then..kena keluar pulak.. Tapi alhamdulillah..seharian berada di luar rumah..MJ sedari sesuatu dan MJ rase macam nak share.. :)

M u s i c  i s  E s c a p i s m .. for me la..

Bagi MJ..music membantu menghilangkan kebosanan dan satu jalan jugak untuk melepaskan diri dari suasana sekeliling yang tidak diingini.. 


Bagi setengah remaja lain..bagi mereka..music dapat menghilangkan tekanan..music dapat memainkan emosi dan macam-macam lagilah.. Setiap orang ade music function tersendiri.. :)

Kadang-kadang..suasana sekeliling memaksa MJ untuk menyumbat telinga dengan earphone.. 
Kadang-kadang..MJ terdengar orang mengumpat dan MJ betul-betul tak nak dengar..MJ akan cari earphone.. 
Kadang-kadang..MJ dengar orang bergaduh..MJ akan cari earphone.. 
Kadang-kadang..MJ dengar orang cerita pasal duit..pun MJ cari earphone.. 
Kadang-kadang..MJ akan bertambah-tambah nakkan earphone.. 

Senang cite..kalau MJ rase tak suke dengan suasana keadaan tu..MJ akan sumbat telinga dengan earphone..

Sebab..MJ tak suka fikirkan benda-benda tu semua.. Benda tu sebenarnya bukan masalah besar pun tapi agak membebankan untuk difikirkan.. Benda yang remeh-temeh biasanya akan selesai dengan sendiri tapi sementara nak selesai tu..ia akan memakan jiwa terlebih dahulu.. :)



Bila dengar music..MJ akan mula bina impian sendiri bergantung pada mood lagu tersebut.. Mulalah MJ berangan..

Dan dulu..MJ memang suka dengar lagu-lagu omputih yang entah apa-apa liriknya tu.. Lepas tu..otak pun mulalah membina dunia sendiri..

Dari dulu..MJ bukanlah jenis yang suka dengar nasyid.. For me..its lame.. Terus-terang ni.. Music nasyid slow semacam..

But..time flows..changes happened.. 

Dari dengar lagu-lagu yang tak bawak apa-apa makna..MJ beralih kepada genre yang lebih bermakna.. Nasyid dan semua yang sewaktu dengannya..

Dan..baru tahun ni..MJ terbuka hati nak dengar nasyid (alhamdulillah..) and nasyid isnt that bad.. 

So..memang music is a real escapism for me.. Bila hati tak tenang..kepala rasa kacau..nasyid akan bantu kita dalam mengingati Allah dan memberi semangat.. (insyaAllah..)

Bagi mereka yang selalu berhadapan dengan unpleasant situation..boleh try ni..




Tapi..ingat..! 

Dengar lagu yang berfaedah dan benar-benar boleh membantu je.. Janganlah pergi dengar Metallica ke..Rihanna ke..Aerosmith ke..Lady Gaga ke.. Itu takkan membantu dan hanya akan membangkitkan rasa emosi yang keterlaluan..

Barakallahufikum.. :)

Posted in , , , . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

3 Responses to Music is Escapism..for Me..

♪♫_i'm miSs sTeRe0_♪♫ said...

s0metimes music give inspirati0n t0 me t0 change..=)..

Anonymous said...

igtkan MJ x ske dgr lgu org putih.... rupanya minat jga ye...haha... :)

Mimi Jazman said...

♪♫_i'm miSs sTeRe0_♪♫ ...
betul tu..

anon ...
suke je.. tp skrg dh kurang la..

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.