Motivasi untuk yang Malas Belajar

Salam.. Selamat pagi..semua yang sudi menyinggah di sini.. :)

Alhamdulillah.. Sekali lagi..kita diberi nyawa oleh Yang Maha Kuasa untuk meneruskan hidup.. Bersyukurlah dengan nyawa dan iman yang masih dibekalkan kepada kita hari ini..

Semalam..MJ rasa lemah..tak larat sangat.. Nak study tak ade mood langsung.. Semuanya disebabkan rasa malas yang menyesakkan dada..

Jadi..MJ ambil jalan untuk selesaikan gelodak jiwa remaja yang MJ hadapi.. Hehehe.. Over lak ai ayat dye.. Hee.. Tak pe la.. Penambah rase..penyedap cerite.. 

MJ mesej kawan MJ.. Kawan yang baik..yang selalu MJ minta pendapat dan nasihat..dan juga kawan yang sentiasa membantu MJ dalam menambah baik diri.. :) Jazakillah..

Bagi yang dah lama membaca blog ni..mungkin dah kenal dengan dia.. Sang Pencari Cinta..ringkasnya..PenCinta.. :)



Berikut adalah perbualan kami via SMS semalam..

MJ : Salam.. Macam mana nak kekalkan semangat berstudy?? Ana rase malas sangat..

PenCinta : Jawab dekat Facebook..boleh?

PenCinta : Erm.. Ok.. Secara pendek dekat sini..ok.. Bismillah.. 


Anti sayang mak ayah anti? Anti nak tau tak hadiah apa yang anti mampu bagi yang akan sure buat dyeorang happy di dunia dan akhirat? Selain doa dan ketaatan dalam beragama? Jawapannye : Straight A+ dalam SPM. Mustahil? Sebab yang mustahil kita jadikan nyatalah yang paling berharga. Mak ayah akan sangatlah gembira..tak terhingga..malah bersyukur..lebih dekat dengan Allah.. Anti diberi pula biasiswa..ringankan beban mak ayah..betapa besarnya ganjaran itu.. Dengan ilmu anti berdakwah dan bertambah yakin dengan Allah..maka pahala juga akan dapat oleh mak ayah anti.. Dengan A+  itulah kita membawa nama keluarga.. Dan dengan A+ Islam akan sirna kembali.. Lagi susah..lagi banyaklah bergantung..lagi banyaklah Allah akan tolong.. Lagi malas..lagi kuatlah untuk lawan..lagi kuatlah iman.. Semuanya akan kembali juga kepada Allah.. Bukan soal disiplin atau IQ..tapi hati.. :> 

MJ : Jazakillah.. You had been such a good friend to me.. Barakallah alaiki.. 

PenCinta : Ana ithar anti..

MJ : Apa kata anti mudahkan ana?? Bagitaulah ana apa maksud perkataan tu.. Ana dah cari tapi macam banyak sangatlah pulak..

PenCinta : Maksudnya..ana pentingkan anti lebih dari ana.. 

PenCinta
It depends on the heart.. If you really want it..you will get it..InsyaAllah.. You can't want other things as well : relax..have fun.. No.. It means you don't want it enough.. Its not IQ or discipline..its the heart first.. If you want jannah..in your heart must be jannah.. You can't want jahiliyyah as well.. Then comes the mind and the action.. Its the heart where iman lives..

MJ : Jazakillah..





The truth is..MJ kelu dan tak tau nak cakap ape.. Rasa terinspire tu memanglah rase.. Dalam masa yang same..rase bersalah pun ade.. 

Kenape rase bersalah?? Yela.. Kalau MJ malas dan tak kuat nak lawan kemalasan MJ tu..ternag lagi bersuluhlah yang MJ ni tak betul-betul nakkan kejayaan dalam SPM tu.. Tak ke cam gitu??

Apepun..insyaAllah..MJ akan berusaha perbaiki diri mana yang patut..

Dan kepada PenCinta yang sedia memberikan pertolongan tak kira masa dan tempat..ana ucapkan jutaan terima kasih.. Hanya Allah yang dapat membalas jasa baik anti.. Moga anti terus dalam lingkungan rahmatNya..

Dan kepada yang membaca..

Hidup ini adalah sebuah perjalanan.. Perjalanan untuk kita terus belajar dan belajar.. Belajarlah dari semua perkara kerana Allah tidak menjadikan sesuatu itu dengan sia-sia.. 

Posted in , , , , . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

3 Responses to Motivasi untuk yang Malas Belajar

ಠ_ಠ said...

sayang.. huhu sedihnyaaaa... rsa bodoh la plak, sbb mmg xpernah reti nk bukti kan lgi ; u; mekasih mimi, share~ <3 jazakillah to you & her too! ^^

gadisBunga said...

setiap kali aak tgk adik2 akak mula lalai dalam pelajaran, akak akan ingatkan mereka pasal mak ayah.

Allah itu priority tapi kita tak nampak Dia. Tapi Dia anugerahkan mak ayah kepada kita. Allah salurkan kasih sayangnya melalui kasih sayang mak ayah...

akak jenis yg tak sanggup kecewakan mak ayah. they are the one that keep me motivated. akak harap adik2 akak pun macam tu...

and you are lucky to have such a good friend, yang boleh berpesan-pesan ke arah kebaikan.

Mimi Jazman said...

ಠ_ಠ ... mane ade bodoh.. xbek oo ckp mcm tu.. hidup ni kene gune method trial and error.. anyway..afwan.. :)

gadisBunga ... ye.. sy sgt bertuah krn dikelilingi oleh insan2 yg bleh m'egtkn sy ke arah kebaikan.. mcm akk jgak.. :) thnx kak GB.. barakallah fiki..

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.