Mereka Berjaya...

Assalamualaikum..

Semalam..tengok berita kat tv3.. Pasal budak-budak PMR dapat result semalam..

TAHNIAH KEPADA SEMUA YANG BERJAYA!! Yang tak berjaya...jangan risau.. SPM masih ada.. Bak kata adik MJ...

Hidup must go on.

Ini senarai sekolah-sekolah berasrama penuh yang cemerlang dalam PMR 2011 :

  • Sekolah Tun Fatimah, Johor Bahru
  • Sekolah Dato’ Abdul Razak, Seremban
  • Sekolah Menengah Sultan Abdul Halim, Kedah
  • Kolej Melayu Kuala Kangsar, Perak
  • Kolej Tunku Kurshiah, Seremban
  • Sekolah Seri Puteri, Cyberjaya
  • Sekolah Menengah Sains Tuanku Syed Putra, Perlis
  • Sekolah Alam Shah, Putrajaya
  • Sekolah Menengah Sains Muzaffah Syah, Melaka.
Sebenarnya..MJ tak terharu sangat mendengarkan kejayaan pelajar-pelajar dari sekolah-sekolah ni.. Yup.. Dyeorg dah berusaha dan dyeorg dapat.. Alhamdulillah.. 



Tapi..
MJ sangat-sangat terharu dengan keputusan-keputusan cemerlang dari... 
  • Seorang pelajar yang lumpuh sejak berusia 10 bulan. 
  • Sepasang kembar autisme. 
  • Seorang anak tukang sapu. 

Semua ni, ada disiarkan di dalam berita semalam. Bila MJ tengok, MJ rasa macam nak menangis.

Mereka yang kurang keupayaan sebenarnya jauh lebih berharga..jauh lebih bersemangat..jauh lebih bahagia.. Mereka susah macam mana sekalipun..mereka masih tak anggap itu sebagai alasan untuk down dalam pelajaran.. 

Ini yang MJ gelarkan... Jiwa-jiwa yang hidup..



Subhanallah! Alhamdulillah! Allahuakbar!

Tanya diri semula.. Apa yang Allah beri pada kita hari ini.. Adakah ianya tidak cukup sehinggakan kita menjadi seorang yang berputus asa??  
Potongan ayat yang terdapat dalam surah Ar-Rahman.. Yang bermaksud.."Nikmat Allah yang manakah yang kamu dustakan?"


 Barakallahufikum.. 

Posted in , , , , . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

8 Responses to Mereka Berjaya...

Anonymous said...

kita kenalah berusaha bersungguh-sungguh utk berjaya....jgn jadikan kelemahan pd diri kita sbg alasan utk tidak berjaya..... :)

gadisBunga said...

macam biasa, dalam setiap achievement ada org yang yang hebat, dan ada org yg luar biasa hebat.

kite nilai sendiri. :)

Syuhada Amdilah said...

Kalau awak sudi jawab , dkat mane awak amik template tu ?

Mimi Jazman said...

anon ...
betul tu.. Allah x menjadikan sesuatu utk dijadikan halangan kepada kita dr memperoleh kebaikan..

gadisBunga ...
ye.. kite yg menilai.. tp ade jgak org ckap..kurang keupayaan jugak sebenarnya merupakan satu potensi besar utk berjaya.. ini kerana..insan2 ini adalah insan2 yang dipilih oleh Allah.. :)

Syuhada Amdilah ...
template ape ni?? template blog ni ke?? kalau template blog ni sy xtahu..kwn adek sy yg buatkn..

cikceriacorner said...

apa2 pon usaha tangga kejayaan..:)

Mimi Jazman said...

cikceriacorner ...
em.. betul tu.. siapa berusaha..insyaAllah..Allah xkan persiakan.. :)

Syuhada Amdilah said...

@mimi jazman , ouh , nvm . lagipun saye dh dpat . bukan template , scrollbar :)

Mimi Jazman said...

Syuhada Amdilah ...
oh.. ok.. :)

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.