Keperluan atau Keinginan??

Assalamualaikum..

Sebenarnya, MJ tengah blank. Tak tau apa yang terbaik untuk dikongsi.. Nak cakap..tapi rasa macam tak tau nak cakap ape..

Mungkin inikah rasanya setiap kali nak masuk tahun peperiksaan?? 

Hu..

Tahun depan SPM.. Kata Baba, "Jawab je.."

Baba cakap memanglah nampak macam mudah.. MJ tahu..Baba nak sedapkan hati sendiri.. 

MJ ni??

Tak tenang memikirkan SPM yang bakal datang.. Great struggles.. Gr.. Aint waltz at all.. 


Usaha?? Sejauh mana kita telah berusaha?? 

Kawan MJ pernah cakap, kalau kita betul-betul nakkan sesuatu, kita akan berusaha mendapatkannya dengan usaha yang keras.. 

So..macam MJ sekarang..kalau malas belajar means..MJ tak nak cemerlang dalam SPM la?? Macam tu?? 

Kemudian timbul pulak persoalan lain..

Nak berjaya SPM untuk apa?? 

Setakat nak bahagiakan Mama dan Baba??

Nak tunjuk pada orang??

Nak dapat gaji besar bila kerja nanti??

Nak kaya..rumah besar..kereta besar..?? 

Itu je ke?? 

Macam lost in lost world je.. 



Tanya balik pada hati.. 

Adakah belajar ni..bagi MJ adalah satu keperluan?? Bukannya satu keinginan?? 

KEPERLUAN ATAU KEINGINAN?? hm.. -lost!-




Posted in , , , . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

11 Responses to Keperluan atau Keinginan??

gadisBunga said...

life is more that just spm, university and career. u'll get thru it nanti. :)

muhd farhan said...

satu keperluan.... :)

Mimi Jazman said...

gadisBunga ...
hm.. tu yg nervous semcm tu.. huhu.. :(

muhd farhan ...
knape?

muhd farhan said...

ermmm.....= ='

ಠ_ಠ said...

slm wbt,

i once ask myself the same question, mimi. i then let it out to this genius friend of mine, and discover y she succeeded so much.



it's all lillahita'ala, mimi. nak redha Allah. spya Allah redha. dgn adanya spm, kita akn bljr bsguh2 bkn? dgn bljr bsggh2, itu jihad namanya, mimi. jihadfisabilillah. knp? nnt bila dh berilmu, pandai, akn berjya lah islam nnt. akn tertegak lah agama Allah nnt. itu sbbnya belajar, mengaji, mnntut ilmu biar sampai mati.. biarpun dgn ilmu fardhu kifayah, tp itulah yg blh buat kita berjya.. bkn hanya di dunia, tp akn diangkat lg darjt kita di sisiNya!


bljr fardhu a'in, utk melengkapkn agama kita. bljr yg fardhu kifayah, utk mencantikkan lg hidup kita ;) dan bljr itu wajib mimi, cemerlang itu.. bonus shj drpd Allah yg Maha Esa, pemilik smua kejayaan kita. Dia cuma nk tgk, hamba bersyukur tak pda seadanya? Dia cuma nk tgk, hamba bsbr x klu dpt yg sbliknya?


just look on the EFFECTS of one thing mimi, instead finding REASONS to not do it. sometimes, optimism is the only way a believer can succeed. because once they believe, Allah will ease... everything <3


hope this helps, wallahua'lam <3

ಠ_ಠ said...

oh wait.. sorry, xjwb lg soalan mimi. belajar itu stu keperluan :D



mmg pyh, kan? bosan, kan? tp itulah dinamakn jihad. berperang. dgn tentangan dlm diri. yg berkata pyh, susah, bosan.. itu siapa? nafsu kitalah! klu tanya iman, dia xkn kisah...sbb tahu.. Allah akan kasihi dia klu dia jihad(belajar) <3

::tHe sHaDoW:: said...

keperluan dan keinginan maybe?
keinginan untuk mencapai sesuatu yang lebih baik dan untuk meningkatkan taraf hidup :)

Mimi Jazman said...

muhd farhan ...
?? jwpnnye??

ಠ_ಠ ...
yeah.. its all from ur heart.. and it is like totally 'torturing' me.. but yes.. that's why we call it JIHAD.. ain't easy is the reason why JANNAH is so beautiful.. am I rite??

::tHe sHaDoW:: ...
really?? huh.. guess..keinginan ana x ckup kuat la ni..

ಠ_ಠ said...

yup.. mujahadah itu pahit, kerana syurga itu manis.. ;)

muhd farhan said...

MJ.....entahla...x dpt nk terangkan mcm mne.. :)

Mimi Jazman said...

ಠ_ಠ ...
:) yup!

muhd farhan ...
its ok..

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.