Takut Tak??

Assalamualaikum.. 

Kita t a k u t dengan bos kita setiap kali masuk kerja lambat.. 

Kita t a k u t kalau klien atau majikan kita tak puas hati dengan performance kita.. 

Kita t a k u t dengan ketua kita setiap kali kita tak siap kerja yang diberi.. 

Kita t a k u t dengan cikgu kita setiap kali kita tak siap kerja sekolah.. 

Kita t a k u t dengan warden setiap kali kita bawak benda haram ke sekolah.. 

Kita t a k u t dengan ustaz setiap kali ustaz tanya bab kapel.. 

Kita t a k u t dengan senior setiap kali kita buat sesuatu yang di luar kebiasaan sebab takut dyeorang pandang slack.. 

Kita t a k u t dengan pengawas setiap kali ada spotcheck.. 

Kita t a k u t dengan mak kita setiap kali kita terpecahkan pinggan kesayangan dia.. 

Kita t a k u t dengan ayah kita setiap kali result exam tak bagus sangat.. 
Ini..MJ pun takut.. Dapat direct C untuk semua subject science..nak tengok muka Baba pun tak sanggup..

Kita  a k u t dengan abang kita setiap kali dia check mesej kita dengan pakwe kita.. 

Kita t a k u t dengan kakak kita setiap kali kita bermesej dengan pakwe kita.. Nanti mesti dia bagi ceramah.. 

Kita t a k u t dengan adik kita setiap kali kita yang buat salah dan bukannya dia.. Nanti dia nampak..report kat parents.. 

Kita t a k u t dengan polis trafik setiap kali ada road block dan kita tak pakai tali pinggang..

Kita t a k u t dengan polis setiap kali kita merempit tengah jalan.. 
Yang berjuang berani mati tengah jalan tu takut pulak?? Sungguh..MJ tak mengerti.. 

Kita t a k u t.. Mesti takut.. 

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Tapi.. kita takut tak...

Kalau solat di hujung waktu?? ?? ?? ?? ??

Hanya solat.. Cuba fikir semula..

Saad bin Abi Waqas bertanya Rasulullah SAW mengenai orang yang melalaikan sembahyangnya maka jawab baginda : "Iaitu mengakhirkan waktu sembahyangnya dari waktu asalnya hingga sampai waktu sembahyang lain. Mereka telah mensia-siakan dan melewatkan waktu sembahyangnya, maka mereka diancam dengan neraka wail". 


Posted in , , . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

6 Responses to Takut Tak??

muhd farhan said...

utamakanlah perkara yg lebih penting berbanding perkara yg remeh temeh..... :)

Panglima Muda said...

memang banyak orang suka cari nahas

husna AH said...

salam.... saya suka sgt dgn blog kak mimi. teringin sgt sembang ngan kak mimi.huhu

Mimi Jazman said...

muhd farhan ...
em.. betul.. kadang2 manusia terlalu fikirkan urusan dengan manusia sampai terlupa fikir urusan dgn Tuhan..

Panglima Muda ...
walaupun sebenarnya dyeorg dh tahu kesan dan akibatnya.. :)

husna AH ...
waalaikummussalam.. awk buat akk terkojut je.. hehe.. time kasih sbb suke blog yg x seberapa ni..

husna AH said...

hihihi.blog yg penuh dgn info berguna :)

Mimi Jazman said...

husna AH ...
yeke?? hehe.. jazakillah..

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.