Amek Kau!!!

  • Awak kadang-kadang cepat marah dan kasar. Takut awak marah-marah.
  • Awak garang dan serius.
  • So far awak ok, cara awak kena lebih yakin dan jangan cepat marah. Learn to control your anger, ok?
  • Jangan terlalu tunjuk muka bengang.
  • Bergaullah dengan semua orang. 
  • Jangan cepat marah dan kasar.
  • Muka awak sombong sikit. Cara awak macam berlagak sikit tapi yang bagusnya, keyakinan dan ilmu awak sangat ok. Teruskan kawan!
  • Kurang nak dengar pendapat orang lain. 
  • Tak peka keadaan sekeliling. 
  • Suka cari lasan kalau orang tegur. 
  • Kadang-kadang cakap agak menyakitkan hati orang lain. 
  • Kadang-kadang cara tegur awak boleh buat orang sakit hati. 
  • Terlalu tetap pendirian dan yakin diri hingga menyebabkan diri tak boleh terima teguran orang. 
  • Jangan nilai seseorang ikut pandangan kali pertama / dari segi luaran. 
  • Terlalu tetap pendirian. 
  • Cara tegur kurang sesuai (bajet kadang-kadang). Kita tak sentiasa sempurna. Itu lumrah manusia. 
  • Jangan terlalu bajet. 
  • Tegur secara berhemah. 
  • Cara tegur kot, mungkin kalau awak tegur orang yang jenis tak boleh terima, boleh membuatkan orang tu sakit hati. 

Bukan awak yang membaca.. tapi semua yang di atas itu adalah untuk awak yang menulis ni ha.. 

Sedih? 



Ada satu malam tu..MJ menangis bila MJ baca balik apa yang ditulis oleh kawan-kawan tentang MJ. Komen-komen ni MJ terima masa MJ di kem pimpinan hari tu. 

Bukan marah jauh sekali nak memaki hamun. Just, MJ kecewa.

Bukan kecewa sebab kawan-kawan tak faham MJ ke ape ke..

MJ kecewa dengan diri.. Sebab benda-benda yang dekat atas tu..macam melekat terus dengan MJ.. Tak boleh buang..permanent! 




Dulu..masa di sekolah lama..ada jugak kawan-kawan yang menegur cara MJ yang katanya agak sombong dan keras kepala. (Bila dah tak dapat terima pendapat orang lain tu,maknanya keras kepala la tu.)

Tak sangka bila MJ datang sini..benda yang sama berlaku. BAJET tu yang MJ paling tak sanggup baca tu.. 

MJ tak marah siapa yang tulis.. MJ tak marah siapa yang anggap MJ macam tu.. 

MJ marah dengan diri sendiri sebab konon bajet bagus je.. Sekali kena..amek kau!!!



Bila ego dah terlalu tinggi..dunia kiri kanan pun dah tak perasan.. Konon cuba jadi baik..padahal 'BAJET BAGUS'.. 

MJ bertambah-tambah kecewa bila ada di antara kawan-kawan yang rapat pun rasa takut..rasa jengkel..rasa menyampah dengan MJ.. Kalau kawan-kawan yang dekat pun boleh rasa macam tu..yang jauh lagilah boleh terasa.. 

Ya!!
MJ seorang yang degil..keras kepala..tak pandai berkawan..bajet bagus..sombong..belagak..! 

MJ malahan pernah cakap dekat seseorang tu..

Nak berkawan dengan MJ tak salah..tapi berkawan dengan MJ cari masalah namanya..
And..here is the proof for my words.

MJ bagaimanapun akan cuba sebaik mungkin untuk perbaiki diri.. Just..I need help..












Posted in , , , . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

5 Responses to Amek Kau!!!

i'm not a story teller :) said...

mimi, kuatkan diri ^.^ DR tahu anda tabah, mungkin feedback tu nak membantu mimim, pemimpin memang akan diberi ujian sebegitu. normal, kalau tak dpt ujian sebegitu, xlengkap sebgai seorang pemimpin,,, okayh MJ, chillax ^.^

muhd farhan said...

MJ...sabarlah ye......ada hikmah semua yg berlaku ni......berdoa lah memohon bantuan drpd ALLAH supaya sifat2 negatif ini dpt dibuang dr diri kita......insyaallah..... :)

Mimi Jazman said...

i'm not a story teller :) ...
bab cubaan pemimpin tu.. huh.. klau difikir2kan balik..kite dh jd KP selama beberapa bulan dgn sikap2 tu.. aduh!!

muhd farhan ...
insyaAllah.. jazakallah..

ಠ_ಠ said...

hmm.. nak selesai camne erk? ana pun xde pglmn lgi la, pernah ubah kata-kata org kpd sahabat2 ana .. tpi ada srg, ana pernah mdrg utk dia brubah hati dia :)


i think they called you 'bejet' sbb.. non other than maybe u did something wrong in their eyes, but still told them to do what's 'good' in ur eyes?

salah satu nak hindari lah dari kutukan/cemuhan org, you just have to do what a believer should do. learn mimi, find the knowledge of what a muslim should act :D

1st tips; smile to the world. whoever it is, just smile. wlpn hati sedih dan sblknya, just smile. i guarantee the world will smile back at you.

2nd; give others what you want them to give you. be a friend u want them to be instead of searching for one :)

3rd; dahulukan mereka wlau apa2 pun! kcuali dlm mnda haram :D food, snacks, sweets, pendapat, etc. kan xsempurna iman klau xkasih mereka lebih dari diri sdri?

4th; before doing ANYthing to others, try imagining if someone did that to you. would u be pleased? would u like it? or would hate it? then, think. is it worth it? will Allah be pleased with it?

5th; hormati org lain. hormat bkn hanya hormat, tp memandg mrk lgi hebat drpd kita. sedar x, kita solat, tunduk dkt spa? jgn fkir kita hebat wlau skali pun. fikir balik, siapa yg jdi kita hebat? kita lemah, mimi. hina, pelupa, tak berdya.. kcuali dgn rahmatNya. klu rsa, 'eh, aku lgi baik drpd si fulan, sifulan ni..' buanglah jauh2.. mana nti tahu hati dia igt Allah slalu x? mna nti tahu, taqwa nya dia di sisi Allah? mka rendahkan diri, mimi... baru tingginya darjat kita di sisi ilahi. klu nk pangkat, pujian manusia, jgn haraplah! sbb kita mmg tak sempurna & nvr will be. all that praise belongs to who? Allah. alhamdulillah, remember?

6th; do everything, lillahita'ala. bkn nak org suka. bkn nk org puji. bkn nk org tu, org ni sbg tmn setia kita. bkn nk dpndg tggi atau dihormati. tp hanya hendak, redha ilahi.. yg impossible, utk kita dpt. tp kita prlu berhrp. sbb kita bkn shj hidup sbg anak, kakak, adik, saudara, kawan, sahabat.. tp at the same time, kita hamba. igt tu! :)


wallahua'lam.
hope this helps ^^ sorry berjelaa.. malu la plak xD hahar. nk tanya apa2 lgi, jgn seganmalugabai tau! i'm all ears <3

Mimi Jazman said...

ಠ_ಠ ...
ok.. memang panjang yet terlalu betul.. :)

ana pun rasa bersalah dengan diri.. anti tau sendiri..ana bukanlah jenis yang fikir sangat pasal perasaan orang..dlm masa yg sama..asyik fikir apa yg ana buat tu..adalah utk kebaikan semua sampai terlupa nk jaga perasaan org lain..

bab senyum tu betulla tu.. ana lack of smiles kot.. er.. anti pun kenal ana kn??

bab cari kawan..i dont really know.. im aint good in being a friend here..

dahulukan mereka tu macam x pernah buat je.. huhuhu..

ok la.. ana rasa ana lack of respecting others.. huh..

beratnye.. :)

nnt..ada masa ana roger anti dkt FB..

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.