Agak-agak Dapat Ke?


Bila MJ mula berangan...




Bila MJ study Bio atau Chemist..
MJ akan rasa macam MJ adalah seorang doktor pakar yang hebat..


Bila MJ dalam kelas Add Maths dan Physics..
MJ akan rasa MJ tengah dalam kursus engineering..



Bila MJ masuk kelas tuisyen MJ sekarang..
MJ rasa macam MJ masuk bilik kuliah di universiti..



Bila MJ menulis blog..
MJ rasa macam MJ adalah penulis terkenal..


Bila MJ pegang kamera dan berjalan-jalan di sekeliling taman perumahan..
MJ rasa MJ adalah jurugambar yang sedang merakam keindahan dunia..



Bila MJ dengar Ustaz Hafiz bagi tazkirah dengan hujah-hujahnya..
MJ teringin nak berada dalam sebuah bilik kuliah di mana MJ lah pensyarahnya..


Bila MJ dengar Cikgu Fatin menghafal fakta-fakta sejarah dengan tepat..
MJ rasa macam nak baca buku perang dan buat kajian tentangnya..


Bila MJ baca sesuatu dan MJ terangkannya pada diri sendiri..
MJ bayangkan ada seseorang di depan MJ yang merupakan klien MJ..


Bila MJ pasang headphone di telinga..
MJ terasa nak jadi seorang anak seni yang menghayati keunikan dunia..


Bila MJ tengok suasana yang cantik dekat TV..
MJ nak pusing satu dunia..


Dan..bila MJ duduk dan kembali menatap buku-buku akademik MJ..
MJ mula sedar..

Terlalu banyak impian yang hendak ditunaikan dan perancangan adalah vital..

MJ pernah mengaku bosan di Twitter..dan seseorang telah reply tweet MJ dengan mengatakan..bosan adalah disebabkan tiada perancangan aktiviti dengan betul..

Sedangkan..MJ ada terlalu banyak perkara untuk dilakukan.. :)

Alhamdulillah.. MJ tersedar.. MJ selalu berangan itu ini.. Dan..apa yang MJ nak buat..terlalu banyak..

Dan kalau MJ still main-main..bermalas-malasan..macam mana MJ nak capai semua tu? (walaupun MJ tahu MJ takkan mampu buat sampai kesemua but suku daripadanya pun dah cukup kan??)



Malah..dalam Islam sekalipun..kita manusia..perlu untuk sentiasa memikirkan kematian.. Kita semua berangan mendapatkan syurgaNya tapi dalam masa yang sama kita membuang masa.. Agak-agak dapat ke??

Barakallahu fikum.. :)

Posted in , , , . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

15 Responses to Agak-agak Dapat Ke?

♪♫_i'm miSs sTeRe0_♪♫ said...

banyak nyer planner akq..haha..=)...snanyer kite xb0le ckp b0san c0z ap yg nk dbuat tlah tersedia dpn mate..cume kite je..nak or xnk je wat..klu kite wat ap yg drancang n ikut time..insyaAllah..pkataan b0san uh xkan ade dlm kamus hidup k.mimi =)

Anonymous said...

:)

Wan Muhamad Afiq Aiman said...

terbaiklh mimi. :)

Wan Muhamad Afiq Aiman said...

terbaiklah mimi.. :)

Anonymous said...

ermm....bgus2... :)

i'm not a story teller :) said...

kalau ada tekad insyaAllah. DR pun selalu berangan, tu yang selalu lelap dalam kelas :D

Mimi Jazman said...

♪♫_i'm miSs sTeRe0_♪♫ ... btul tu.. akk dh faham sgt2 dh skrg..

[+] MJ ada kelas..nnt sy smbung reply comment ye..

thanx commentators..

Mimi Jazman said...

anon 1 ... MJ rasa MJ kenal awk.. sbb..rasanya dh familiar sgt dgn simple comment :) yg mcm tu.. if u the person im thinking..i would like to thnk u.. :)

Wan Muhamad Afiq Aiman ... jazakallah.. :) all the praises goes to HIM..

Anon 2 ... mane satu yg bgus ni?? hehehe.. :)

i'm not a story teller :) ... rasanya dlm kelas tu sumenye jenis yg cepat lelap.. hehehe.. :)

Anonymous said...

MJ.....hahha.....awak rse spe agak2 nye??......'kenalan' ari tu atau org lain??... :)

Mimi Jazman said...

Anon ... x baik gelakkan org.. and its me.. egtkn org lain td..

♪♫_i'm miSs sTeRe0_♪♫ said...

thats g0od..hehe..

DR..sy td0 dlm klas pon sbb asek berangan je..haha..we are same..haha

Anonymous said...

mj....jdik dah tau la ni spe??...

Mimi Jazman said...

anon ... insyaallah..tahu..

Wan Muhamad Afiq Aiman said...

insya Allah boleh. :)mimi boleh.hehe

Mimi Jazman said...

Wan Muhamad Afiq Aiman ...
insyaAllah..

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.