Dua Kem..

Salam..

Tarik nafas dan lepas.. Perlahan-lahan.. Tangan mula menari di atas keyboard.. (mengikut skema sukatan mata pelajaran Bahasa Melayu).

Apa cerita terbaru? Sang Pencari Cinta dah mula bersoal. Katanya, dia mahu tahu kisah hidup MJ. Katanya, kisah MJ penting untuknya.

Banyak benda yang dah berlaku sebenarnya. Sebelum bearkhirnya cuti sekolah ni, MJ dah sertai DUA kem yang huh...........sangat memenatkan!!

Yet..terlalu banyak pengalaman yang MJ kutip..



Kem pertama ialah..BENGKEL PERANCANGAN ORGANISASI.. (BPO)

well..ini untuk BADAR..

alhamdulillah..di sini..MJ belajar mengenali ahli-ahli kepimpinan yang lain yang selama ni memang MJ tak rapat and tak kenal sangat. Belajar untuk menerima tekanan and think creative.. Itu yang penting.. MJ sangat suka camp ni sebab tak banyak sangat pressure dan semua programnya menyeronokkan dan sistematik.



Kem kedua ialah..NADWAH KEPIMPINAN..

ini pulak kem pengawas..

bolehlah tahan tapi banyak sangat pressure dan kali ni..pressurenya bukan setakat pada mental tapi juga pada fizikal dan emosi..

sejujurnya..tekanan mental tu tak berapa terasa sangat sebab tak perlu banyak fikir macam dalam BPO.. fizikal pun ok je.. alhamdulillah.. MJ sangat sihat dalam melalui semua outdoor activities dan sangat bersemangat jugak.. tapi bab EMOSI..MJ tak sangka MJ FAILED!!



Memang tak sangka sebab selama ni..ingatkan diri dah ada ketahanan.. Rupa-rupanya..masih lagi gagal.. MJ ingat..bila MJ dah jadi spesies ala-ala kering tak berperasaan ni..MJ akan jadi lebih kuat..

Memang hampeh betullah sebab MJ menangis dan naik darah.. Bab naik darah tu perkara biasa.. MJ memang cepat sikit sensitif tapi biasanya MJ mudah lupa.. MJ marah then 10 minit lepas tu confirm lupa..

Tapi kem kali ni lain benar.. MJ marah dan MJ boleh rasa getaran marah tu sampai sekarang.. Melampau kan??

Menangis tu yang buat MJ paling rasa nak marah sekali tu.. Ade ke pergi kem tiba-tiba nangis sebab kena pressure emosi.. For me..benda tu agak melampau.. MJ sepatutnya tak boleh menangis sampai macam tu..



Dalam hati berdetik..MJ masih di situ.. Hati MJ masih belum berubah sepenuhnya.. MJ masih tak kuat untuk serahkan segalanya hanya padaNya.. MJ tak kuatkan hati dengan bertawakal hanya kepadaNya.. MJ terlupa dan MJ biarkan syaitan menguasai hati yang sedang marah.. MJ ini masih MJ yang dulu.. MJ yang tak boleh lupa akan masa silam yang pahit..

Well.. Buang yang keruh ambil yang jernih..

Hidup..sesusah mana pun ia.. TO DIE IS HARDER..

Jadi..belajarlah.. Kita kena bijak kawal diri dan emosi.. Jangan tewas..

Orang yang hatinya hanya untuk Sang Pencipta t a k k a n m e n a n g i s kerana teringatkan masa silam dan marah.. Orang yang hatinya hanya untuk Sang Pencipta hanya m e n a n g i s kerana takutkan azabNya.. 



Posted in , , . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

4 Responses to Dua Kem..

ಠ_ಠ said...

salam wbt... waah.. awalnye kem dia :) kami bru nk start bln ni. nov. rehat2 lgi xD haha...


back to this entry, aaw.. a bit sad too, of what happen.. but don't forget these chances that Allah has given, mimi! tahu tak knp mimi menangis lagi? tahu tak knp mimi msih ragu2 lgi? tahu tak knp mimi cpt marah lagi?

bkn, ini bkn hanya soal tahap iman di hati, tapi soal.. sbnrnya.. Allah yg jdikan mcm tu utk mimi :)

Allah sayang mimi, tau dak? sbb.. setiap kali dia uji mimi gagal, misti dia nak kebaikan shj bgi mimi.. yakni, mimi jgn BERPUTUS ASA dgn RAHMATNYA! biarlah gagal control emosi byk mana, tapi persoalannya, sdh berputus asakah, wahai hamba? ;) selagi msih hidup, slagi tu perlu bermujahadah!


Allah tak tgk hasil/natijahnya.. mimi.. tpi Allah tgk usaha, perjuangan, perjalanan kita.. hendak hijrah ke mana? :) sirotholmustaqiim atau sebaliknya?


slagi mimi msih bca al-fatihah dlm solat.. jgn dustakan apa yg mimi tlh bicarakan di dpn Allah.. kna hayati, mimi.. kna khusyu', ingat ilahi :)

wslm. smga sentiasa di dlm maghfirahNya <3 uhibbukifillah & miss you! ; u;

Mimi Jazman said...

ಠ_ಠ ... terima kasih.. u always know the right thing to be said.. jazakillah.. i miz u 2! :)

sang pencari cinta said...

:')

Tahniah MJ.


p/s: I've tried to find you in the picture, but which one is you exactly??

Mimi Jazman said...

sang pencari cinta ... hee.. ana pun dah lupa.. tepi sekali belah kiri kot..

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.