Archive for October 2011

Jauhi Marah...



You are acting stupid when you are getting too angry.. Trust me..I know.. So..try to avoid any action while you are completely controlled by your anger.. 

Bukan cakap nak tuju dekat sape-sape tapi kat diri sendiri jugak..

Untuk jaga maruah diri dan kemanan dunia sejagat jugak.. 

Dan..insyaallah..untuk meraih redha Allah jugak.. 

Cakap nak berubah kan?? So..the MJ in me should do this..

CONTROL MY ACTS WHILE IM ANGRY!!

kalau MJ salah..tlg beritahu..n e e d  h e l p  h e r e..

sabda Rasulullah SAW yg bermaksud.. 

"Jauhilah kemarahan kerana ia adalah bara api yang menyala-nyala dalam hati anak adam."

and this hadis is dedicated to my few of friends out here that barely stand their anger.. 










Posted in , , , | 2 Comments

I hate myself!

Salam..

Rungsing sebenarnya ni.. MJ selalu cakap nak berubah.. Tapi..kadang-kadang perubahan tu sekejap je.. Rasa sangat-sangat bersalah..

Macam mana nak kekalkan diri bersemangat terus untuk berubah??

I need help..here.. I want to keep changing..better from who I am for now.. But..it always looking like IMPOSSIBLE that this MJ inside me will change herself..!

And I hate myself when I realise it..

Posted in , , , | 11 Comments

Jom...



Kalau nak tengok belakang,tengok cepat. Cepatlah tengok. MJ tak tau nak cakap apa. Kita kena berusaha.

Kat belakang tu jalan yang gelap dan kalau kita langkah barang setapak lagi, kita akan melangkah di jalan yang gelap tu.

Dibuatnya kat depan tu ada duri, tikam kita sampai mati, means, kita mati dalam gelap. Sumpah..MJ tak nak!

MJ nak cari jalan yang terang. Jalan yang gelap ni buat MJ rasa sesak.

Jom! Adventure meneroka dan melalui jalan yang berjerebu dan berhabuk tu mungkin akan bawak kita balik ke jalan yang betul.

Jom la!!

Manusia masih berpeluang nak bertaubat. Insyaallah.. Ruang pintu taubat itu masih terbuka luas.







Posted in | 5 Comments

Belajarlah...

Belajarlah..
Untuk melupakan..dan..dilupakan.. MJ..

:) quotes for today!!

Posted in | Leave a comment

Paper 1 ADD MATHS MJ...



Ini pulak kisah tentang saya dan Teacher Zahila..my beloved ADD MATHS teacher..

Teacher Zahila adalah seorang guru yang sangat sporting..sweet dan jugak baik hati.. Banyak yang kami kongsi bersama dan since teacher pun lebih kurang sekepala dengan kami..banyaklah yang boleh kami share..

Tapi..kalau malas and result teruk..tetap je kena marah.. Macam baru-baru ni.. Contoh yang paling dekat..MJ sendiri..

Walaupun teacher tak terus-terang marahkan MJ..tapi MJ tetap rasa gelisah dan berdukacita sebab masih tak dapat tunaikan hajat teacher..

Huhu..

26/80


Tak payahlah buat muka terkejut.. Ye.. Itu aje yang MJ dapat untuk papaer 1 ADD MATHS MJ baru-baru ni.. Sedih?? OF COURSELAH!!

Tapi..redha je la.. Mungkin DIA sengaja hendak menguji..

However..lepas teacher marah-marah tu..bila teacher lalu sebelah kelas MJ..teacher senyum-senyum.. Hehehe.. Alhamdulillah.. Lapang hati kami semua.. :)









Posted in | 9 Comments

Hari Ini...



Salam.. :)

Hari ini sangat cerah walaupun langit menurunkan rintik-rintik jernih ke dada bumi. Hehehe.. Ayat karangan namanya ni!

Hari ini jugak macam-macam jadi. Macam-macam rasa ada. Suspen,sedih,lucu and banyak lagi la..

Hari ini...MJ dan para pengawas seluruh sekolah telah dipanggil oleh guru-guru disiplin untuk buat SPOTCHECK!! Memang tak sangka sebab waktu pengumuman dibuat,kami dipanggil ke dewan sebab ada taklimat. Hm.. Memang tak ada pelajar yang syak dan Alhamdulillah..hasil perolehan agak banyak jugak.

Tapi, MJ telah ditugaskan untuk check 5 IRSYAD jadi alhamdulillah, kelas tu bersih aje.

Budak PMR je la yang problem sikit kot. Banyak barang larangan yang kami jumpai. Begitu jugak dengan kelas-kelas lain yang dah habis exam. Memang banyak betul khazanah berharga yang kami temui.

Biasalah..kan dah habis exam.. Tak nak datang sekolah..nanti kena marah dengan pengetua. Kalau datang pun..bukannya ada apa sangat untuk dibuat. Jadi..barang-barang larangan tu semuanya terpaksalah dibawa untuk mengisi kekosongan minda..kan??

MJ tak marah.. MJ mengerti.. MJ memahami..

Sebab..waktu MJ form 3 dulu pun, MJ bawak je barang larangan pergi sekolah cuma dah tak ingat apa benda yang MJ bawak masa tu. Tapi yang confirm, memang ada.

Yela...time tu kan dah terasa macam bebas dari segala benda..

Bila difikirkan balik..MJ tak sepatutnya buat macam tu..sebab..tu semua menyusahkan kawan-kawan pengawas MJ.

Sekarang..bila dah duduk tempat pengawas tu sendiri barulah faham macam mana rasanya. Hehehe.. Padan muka!!

Dan..sebab tu lah MJ tak marah.. MJ mengerti.. MJ memahami..

Sebab sebelum adik-adik ni terokai zaman gelap ni..MJ terlebih dahulu terjun ke zaman gelap ni. Hehehe..

Last-last..diri sendiri yang rugi. Barang kena sita..silap-silap tak boleh ambil terus.

Hm..so..moral of the story..carilah benda lain untuk isi kekosongan minda masa kat sekolah tu. Carilah apa sahaja benda untuk dibuat tapi tak melanggar peraturan sekolah. Mainlah sudoku ke..word search ke..ape ke.. Hehehe..

Kawan-kawan kelas MJ buat macam tu. Dyeorg main satu game ape ntah yang hanya melibatkan sehelai kertas dan sebatang pen dan nombor-nombor. Hehehe.. Alhamdulillah.. Memang tak melanggar peraturan sekolah..

Posted in | 4 Comments

Aneh..

Bila kita ada hidup..hargainya walau sepahit mana harus kita tempuhi..

Tiba-tiba mood terasa nak berangan-angan.. Maklumlah,hari tengah hujan.

Tengah layan Oprah Farewell Season..

Ada sesape berminat nak share minat yang sama??

[+] semasa sedang menulis ni,adik tanya,"apesal tone suare ko tertekan semacam?"

pandang muka dia. then,"serius,diri sendiri pun tak tau."

yang penting,MJ sedang happy. :)

Posted in | 3 Comments

Kawan-Kawan..Mari Bertempur di Medan Imtihan...

I am getting more nervous right now.. Allahuakbar.. Moga Allah permudahkan urusan saya esok.. :)

Salam Imtihan..

Posted in | 1 Comment

Buat Mereka yang Bergelar Perempuan..

Salam..

Di sini..MJ nak kongsi sesuatu yang sangatlah memalukan untuk dikongsi tapi bagi menyelamatkan sesiapa yang mungkin sudah terbabas..MJ kongsi jugak..


sekarang..cuba hayati gambar di bawah ini.. 



Aurat itu wajib ditutup dan alasan manusia mana sekalipun takkan pernah dapat menggugurkan hukum itu kerana ini adalah perintah Allah.. Kenapa permainkan hukum Allah ini? Kenapa manusia terasa diri mereka sangatlah hebat sampai terlupa yang menguasai setiap urat saraf mereka itu adalah Allah? Kenapa manusia ini begitu sinonim dengan sifat mudah lupa? 

Kalau jahil,tolonglah jangan berbicara mengenai agama. 

Memang tak semua yang pakai tudung itu masuk syurga tapi..MJ pernah baca ayat ini di blog Amal dan ayat ini sangat menarik perhatian.. 

"....kami yang menutup aurat ni memanglah tak confirm masuk syurga tapi orang yang tak tutup aurat tu confirm masuk neraka..."

Ini hukum Allah.. Siapa kita untuk menolak? Memang Allah tahu apa yang ada dalam hati kita tapi kita tetap kena ingat,iman itu adalah melafazkan dengan lidah,membenarkan dengan hati,menzahirkan dengan amalan. Kalau sudah lafaz dan benarkan tapi tak zahirkan seperti mana yang sepatutnya maka 'iman' yang kita lafazkan dan benarkan itu akan automatik menjadi SIA-SIA! 

memang kita takkan mampu untuk menjadi sempurna atau menjamin kedudukan kita di akhirat sana. Tapi,sekurang-kurangnya..kita MENCUBA!

Hadith yang diriwayatkan oleh Abu Daud,

"Barangsiapa yang menyerupai sesuatu kaum, maka dia akan tergolong di dalam kaum itu".

Jadi..kalau berpakaian seperti kafir tidakkah seseorang itu akan dikategorikan dalam golongan itu. Ini bukan kata-kata MJ tapi ini dari hadis sendiri. Berani lawan??

MJ mungkin bukan yang terbaik dan cukup hebat tentang hal-hal sebegini tapi MJ sekadar mencuba apa yang termampu.. Harap ada yang mendapat manfaat dari post kali ini.

6 Comments

Dajjal...

tadi..blogwalking di iGossip.. thanks to Rizal..hari ni MJ dah jumpa sesuatu yg MJ rasa sgt perlu utk diberitahu kepada org ramai..


lelaki ini namanya SAI BABA.. dikatakan di antara 30 DAJJAL yang bakal muncul sebelum kemunculan DAJJAL yang sebenarnya..

di sini ada info lebih..

diharap semua dapat memberi perhatian terhadap benda ni sebab kita masing2 tahu dunia sudah sampai ke zamannya yang terakhir..

moga2 kita terlindung dari fitnah DAJJAL LAKNATULLAH ini.. sama2la kita berdoa..

8 Comments

Mimipi Indah.. Jejaka Itu..Wujudkah Dia??

Assalamualaikum kepada semua hamba Allah yang sudi menjenguk di ruangan ini.. Jazakumullah MJ ucapkan..

Dah lewat malam,tapi MJ ada terlalu banyak cerita hendak dikongsikan jadi MJ tak jadi nak tidur lagi..

Perkara ini hanyalah selingan dalam sehari kita menghabiskan waktu dengan serius..

Semalam..MJ bermimpi sesuatu yang sangat indah..

Adakah jejaka itu benar-benar wujud??

Ada seorang lelaki telah meminang MJ. Umur lelaki tersebut 25 tahun dan seorang yang sudah berkerjaya. Memiliki sebuah rumah dan juga kereta sendiri. Yang bestnya..dia meminang MJ waktu umur MJ sekarang ni..16 tahun.

Mama dengan Baba pulak bagaikan terpukau dengan kebaikan lelaki tersebut jadi mereka pun bersetujulah untuk menikahkan MJ dengan lelaki tersebut.

Jadi..bayangkanlah..

Budak sekolah umur 16 tahun sudah bersuami.

Tak ke macam over?

Tapi..dah nama pun mimpi.

Setiap hari lelaki tersebut hantar MJ ke sekolah. MJ tak ingat wajah dia tapi yang MJ tahu,dia adalah seorang lelaki yang MJ kenal di dunia nyata ni. Kereta dia pun MJ tak ingat.

Tapi....MJ ingat..

He is a nice guy. Dia baik dan juga sangat-sangat baik bagi seorang budak perempuan macam MJ.

Tapi..mengarutlah kan mimpi tu.. Takkanlah ada jejaka kacak ala-ala prince charming yang kaya raya nak datang masuk meminang MJ yang tak ada langsung ciri-ciri Cinderella yang cun melecun tu.

Hehehe..

So..itu sahajalah perkongsian MJ di hari yang sudah larut malam ini..

:) Selamat malam semua.. Sambil-sambil tu,tataplah gambar di bawah ni....

Posted in | 10 Comments

Dah Nak Exam...

Salam.. Selamat pagi pada sekalian hamba Allah yang berjaya membaca di pagi hari.

10/10 semakin mendekati. Persiapan haru rapi. Semua dalam keadaan cemas dan gelisah.

Mata Maisarah dah bengkak.

Nurin dan Arif pula baru sahaja pulih dari demam.

Hazimah hari tu balik rumah sebab sakit kepala.

Syaqira pulak batuk keras.

Ainur sakit tak berhenti.

Nabihah dan Aten pula dah tak tersenyum.

Sera dan Ajime pula berkejar ke sana sini selaku KU,letih jiwa hanya mereka yang tahu.

Yang mengamuk dan naik hangin tak tentu pasala pun ada jugak,MJ lah tu. Biasalah..Tak pandai kawal diri.

Yang bertenang,relax gaya tak ada apa yang bakal jadi pun ada jugak. Azeeb,Uzaid dan Farid relax je. Tak tension-tension,tak sakit-sakit,tak marah-marah pun.

Hehehe..

Cikgu semua dah kalut.

Nak habiskan silibus,dalam masa yang sama nak revision untuk sumatif.

Mulalah kelas tambahan.

Mulalah mencilup masa sana-sini.

Setiap petang ada kelas tambahan.

Huh..Ini memang fenomena belajar di SHAMS. Dah nak exam,satu sekolah macam dilanda demam. Asyik cakap pasal exam je,gaye tak de bende lain nak diceritakan.

Tapi..kali ini examnya bukan macam exam-exam sebelum ni.

Atiffah Zawani - straight A's untuk exam hari tu.
Syazwina Najwa - 8 A untuk ujian hari tu.
Ariffudin - 8 A

Huh.. MJ yang budak sederhana ni,dah macam jauh ketinggalan kat belakang.

Kalau saingan ujian dah macam ni,saingan exam macam mana pulak?

Kalau dapat result yang tak memberansangkan,mestilah sedih.

Kadang-kadang stres jugak sebab budak SHAMS pandai-pandai dan MJ pula in the medium level.

Aduh!!

Tapi kena tetap berusaha,tak boleh putus asa. Ini hidup,kita kena mencuba.

Tak pa..

INSYAALLAH.. mohon pertolongan dariNya..hanya dariNya.. Nescaya kamu tidak akan dipersiakan.

2 Comments

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.